European Accessibility Act
Ben jij er al klaar voor...? Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (de Europese Toegankelijkheidswet, kortweg EAA) in werking. Deze nieuwe wet heeft grote impact op veel bedrijven. Zorg dan ook dat je goed op de hoogte bent van de EAA en de impact hiervan op jouw bedrijf. En dat je aan de slag gaat met een eerste inventarisatie en een plan van aanpak.
In deze bijlage lees je het transcript van de video over de Europese Toegankelijkheidswet.
Nieuwe wet zodat iedereen zelfstandig kan deelnemen aan samenleving
Voor de meeste mensen is het redelijk eenvoudig om iets online te kopen, online een verzekering af te sluiten, een serie te streamen, van een e-reader te lezen of een kaartje te kopen voor het OV.
Maar in Nederland zijn er 4,5 miljoen mensen met een visuele, auditieve, motorische, cognitieve beperking en/of neurodivergentie. Dit is 1 op de 4 personen! En zij hebben regelmatig de hulp nodig van een ander om gebruik te maken van essentiële diensten en producten.
De richtlijnen uit de nieuwe European Accessibility Act moeten ervoor zorgen dat belangrijke producten en diensten voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Met als doel een samenleving waarin iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kan zijn.
Wat is de EAA?
De European Accessibility Act (EAA, Europese Toegankelijkheidswet) treedt vanaf 28 juni 2025 in werking. Bedrijven worden verplicht om hun diensten zo in te richten, dat ze toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen in Europa. De kwaliteit van de diensten zal voor álle consumenten verbeteren.
Als jouw dienst voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen, kan jouw omzetpotentieel stijgen en het imago van je bedrijf verbeteren. Dit zorgt voor terugkerende klanten en meer betrokken medewerkers.
De EAA geldt voor heel Europa. Nederland heeft de EAA naar nationale wetgeving omgezet via wijzigingen van een aantal bestaande wetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Warenwet, Wet op het Financiële toezicht en het Burgerlijk Wetboek. De bestaande toezichthouders van deze wetten zullen toezien op het naleven van de Europese Toegankelijkheidswet. Lees meer over de toezichthouders.
Voor welke diensten geldt de EAA?
De EAA geldt voor 6 categorieën:
- E-handelsdiensten
- Diensten die toegang verlenen tot audiovisuele mediadiensten
- Bankdiensten
- Elektronische communicatiediensten
- E-books
- Onderdelen van personenvervoer
Wat zijn de toegankelijkheidseisen?
Om te voldoen aan de EAA, moeten diensten die in de zes eerder genoemde categorieën vallen, zo ontworpen en geleverd worden dat ze maximaal bruikbaar zijn. Dit geldt ook voor de producten die nodig zijn om van deze diensten gebruik te kunnen maken. Ze moeten voldoen aan gedetailleerde regels voor informatievoorziening, handleiding en instructie, gebruikersinterface en functioneel ontwerp, verpakking en ondersteunende dienstverlening.
Lees hier meer over wat de toegankelijkheideisen precies inhouden
Waarom is de EAA belangrijk voor jouw bedrijf?
De EAA is niet alleen behulpzaam voor mensen met een beperking. Het is ook goed voor jouw bedrijf om toegankelijke diensten te leveren. Ga maar na: als 1 op de 4 mensen met een beperking óók jouw diensten kunnen gebruiken, heb je er een enorme afzetmarkt bij!
En streef jij er met jouw onderneming naar om niemand buiten te sluiten? Dan helpen de EAA-richtlijnen om jouw diensten zo in te richten dat iedereen, ongeacht zijn of haar beperking, er gebruik van kan maken.
Verder lezen?
Wat kun je nu doen?
-
Kennis- en inspiratiesessie
Regelmatig organiseren we een gratis kennis-en inspiratiesessie. Een online webinar waarin we je in 20 minuten bijpraten over de EAA en je al je vragen kunt stellen aan onze experts. Hou de website en LinkedIn in de gaten voor de eerst volgende datum!
-
Trainingen
Vind in ons uitgebreide trainingsaanbod de training die bij jou past!
-
Toegankelijkheid Audit
Met een onafhankelijke audit (onderzoek) krijg je duidelijkheid over de kwaliteit en toegankelijkheid van je fysieke of digitale product of dienst. Een audit laat zien waar de problemen zich voordoen en welke problemen je eenvoudig kunt verhelpen.
-
Test het zelf
Op deze pagina vind je een aantal handige (gratis) tips & tools. Ervaar zelf hoe het is om met een beperking op een website iets te moeten vinden. Test of jouw website toegankelijk is. Test wat het leesniveau van jouw tekst is. En meer!
Wij werken onder andere samen met:
Contact
Ook jouw diensten voor iedereen toegankelijk?