Hoe test je je website op toegankelijkheid?
Wanneer we zelf de site testen op toegankelijkheid heeft dit als grote voordeel dat we ons kunnen inleven in de gebruiker. Bijvoorbeeld door een website te 'lezen' met behulp van voorleessoftware. Op die manier ontdekken we snel op welke onderdelen de website nog ontoegankelijk is. Of waar de website nog foutjes vertoont die je op het oog niet zo snel ziet. Ook bestaan er tools die het mogelijk maken om je site deels automatisch op toegankelijkheid te testen.
Het MKB digitaal toegankelijk!
Hoe kun je zelf je website testen op toegankelijkheid?
Een test van de website omvat het testen van de functionaliteit en van de toegankelijkheid. Het laatste doe je aan de hand van de webrichtlijnen WCAG 2.1 die zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Zie WCAG 2.1.
Wanneer je de bouw hebt uitbesteed zal een webbouwer die toegankelijke websites bouwt, testen of de website voldoet aan de criteria (succescriteria) die in de webrichtlijnen zijn omschreven. WCAG 2.1. Wanneer je de website zelf gebouwd volg dan de tips verderop deze pagina.
Zelf testen
Je kunt zelf eens wat testen om te zien of je website toegankelijk is. Voer het website adres eens in bij de Zelfscan op de mkbtoegankelijk.nl website. Deze geeft globaal aan of er toegankelijkheidsproblemen zijn.
Ga bijvoorbeeld ook eens met de tabtoets van het toetsenbord over een pagina en kijk of je alle interactieve elementen kunt bereiken. Is ook zichtbaar welk element bediend wordt als je op Enter drukt? Verder kan je checken of je tekst ziet die weinig contrast heeft met de achtergrond. Als hulpmiddel kan je de Colour Contrast Analyser gebruiken. Daarmee kan je zien of het contrast groot genoeg is, zodat iedereen met (beperkt) zicht het makkelijker kan lezen.
Je kunt ook Redactally van Accessibility gebruiken.
Gebruikerstesten
Om er zeker van te zijn dat iedereen jouw website goed kan gebruiken doe je er goed aan om een gebruikerstest uit te laten voeren door mensen met een beperking. Laat mensen met beperkingen jouw website bezoeken en laat ze taken uitvoeren die vooraf zijn bedacht, of geef ze de vrije hand om de website zelf te verkennen en hun bevindingen met je te delen. Het kost misschien wat tijd om dit te organiseren, maar je hebt wel de zekerheid dat ook mensen met een beperking jouw website kunnen bezoeken en je ontvangt eerlijke feedback. Nog niet eerder zelf een gebruikerstest gedaan? Accessibility, maar ook andere partijen kunnen je hierbij helpen.
-
Alles over voorleessoftware
Techniek -
Werken met de axe tool
Techniek
Testen door de webbouwer
Voor de webbouwer is het belangrijk dat het bouwen van een toegankelijke website is geïntegreerd in het ontwikkelproces. Hiermee voorkom je dat er achteraf nog extra werk verricht moet worden.
De basis voor het testen op toegankelijkheid zijn de webrichtlijnen WCAG 2.1 die zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Zie WCAG 2.1, van het World Wide Web Consortium (W3C). Om eraan te voldoen zijn succescriteria opgesteld waarmee je kan toetsen of de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Zie voor de uitleg van de succescriteria WCAG 2.1.
Soorten toegankelijkheidstesten
Voor grondigere testen zijn er een aantal soorten testen: handmatige en (semi-) geautomatiseerde testen. De geautomatiseerde testen, omvatten slechts 15% van de succescriteria. Met handmatig testen kunnen de overige succescriteria getest worden.
Direct handmatig testen
-
Ga naar je website en gebruik de tabtoets op toetsenbord om over een webpagina te navigeren. Zijn alle knoppen, links en menu’s te bedienen met de enterknop? Is het ook zichtbaar (toetsenbordfocus) welke element je nu bedient?
-
Check het contrast van tekst t.o.v. de achtergrond m.b.v. een tool zoals Colour Contrast Analyser. Een goed contrast is belangrijk voor het gemakkelijk kunnen lezen van tekst.
-
Test de website door een aantal pagina’s te toetsen op de succescriteria die WCAG voorschrijft. Als hulpmiddel kan je de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM gebruiken. Hiervoor is een Reporting tool beschikbaar op de W3C website.
-
Test met een screenreader. Zie artikel Alles wat je wilt horen over voorleessoftware
Geautomatiseerd testen
Er zijn tools die automatisch je site testen. Deze tools helpen je vaak ook verder met de punten waarop de site niet automatisch getest kan worden. We zetten onze aanraders hier op een rijtje
- Axe van Deque.
- Siteimprove
- De Usertesting tool van Accessibility.
Zowel Axe als Siteimprove bieden uitgebreidere diensten rond het geautomatiseerd testen. Wil je leren met de Axe tool te werken? Lees onze instructie-blog op: Werken met de axe tool
In de webinar van Logius legt Eric Velleman, wetenschappelijk adviseur van Stichting Accessibility, uit wat er komt kijken bij het testen van een website.
Aan de orde in deze video komt onder andere:
-
Wat is een website? Wat valt daaronder?
-
Wat test je van een website? Alle onderdelen: hoofddomein en subdomeinen die een logisch geheel vormen. Neem een steekproef om te testen.
-
Richtlijnen WCAG 2.1 niveau A en AA
-
Neem een steekproef van de website
-
De bovengenoemde tools: axe, siteimprove, Color contrast analyzer, W3C validator validator.w3c.org