Ketenverantwoordelijkheid

kettingschakels met groene achtergrond

Als organisatie moet je de ketenverantwoordelijkheid, in het kader van de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) zelf organiseren en vastleggen.

Binnen de Europese toegankelijkheidswet is ketenaansprakelijkheid niet geregeld. Dit komt doordat niet een organisatie, maar een dienst of product aan de consument centraal staat in de wet. Het eindproduct of geleverde dienst moet toegankelijk zijn.

Dat betekent dat je de ketenverantwoordelijkheid als organisatie zelf goed moet organiseren en vastleggen.

In de context van de Europese toegankelijkheidswet ben je als bedrijf verantwoordelijk voor de naleving van de toegankelijkheidsnormen. Het betekent dat je jouw toeleveranciers ook vraagt om hun geleverde onderdelen of producten ten behoeve van jouw dienst toegankelijk aan jou op te leveren. 
 

Dus als jouw bedrijf bepaalde onderdelen van de diensten uitbesteedt, bijvoorbeeld de ontwikkeling van een digitaal platform of het produceren van een geldautomaat dan moet je ervoor zorgen dat deze toegankelijk worden opgeleverd.

Dit geldt voor zowel fysieke producten als digitale diensten (zoals websites, apps, en software).

Het is verstandig dat je in jouw contracten met leveranciers en partners eisen opneemt die hen verplichten om toegankelijkheidsstandaarden na te leven. Zo wordt de naleving van de Europese toegankelijkheidswet in de gehele keten geborgd en voldoen jouw eindproducten en consumenten aan de gestelde toegankelijkheidseisen. 
 

Meer informatie

Voldoet jouw dienst al aan de EAA? Wil je weten wat logische stappen zijn om nu te gaan zetten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op weg!

 Ga naar het startpunt met alle informatie over de EAA

 

Contact

Portret Jan Jaap Slobbe

Ook jouw diensten voor iedereen toegankelijk?

Wil je meer weten over de EAA en de impact ervan voor jouw diensten? Neem gerust contact op!

Jan Jaap Slobbe