Zo zet je skiplinks in voor een optimale navigatie

Kennis
Close-up van toetsenbord met shift-toets met opschrift 'accessibility'

Webpagina's hebben doorgaans veel links en knoppen die op verschillende plekken terugkeren. Deze terugkerende elementen hinderen mensen met een beperking om snel bij relevante informatie te komen. Met zogenaamde 'skiplinks' help je hen deze obstakels te omzeilen.

Navigeren met de tab-toets

Webbezoekers die niet met de muis kunnen navigeren, zoals mensen met een visuele of motorische beperking, gebruiken daarvoor meestal het toetsenbord. Ze doen dit met de tab-toets. Door tab en shift + tab te gebruiken gaan ze naar de volgende of vorige link of knop op de pagina. Welk element actief is (de tabfocus), wordt zichtbaar doordat er een kader omheen komt te staan, de zogenaamde 'focus rectangle'.

Blokken overslaan

Op een website staan meestal veel blokken met terugkerende content, bijvoorbeeld de hoofdnavigatie. Toetsenbordgebruikers moeten dus door veel contentblokken 'tabben' voor ze bij de hoofdcontent komen. Dit kun je voorkomen met skiplinks: inline links naar een bepaalde contentsectie op de pagina. Als de gebruiker zo'n skiplink activeert, 'springt' hij direct naar de hoofdcontent op de pagina. In de toegankelijkheidsrichtlijnen van W3C (WCAG 2.1) wordt het gebruik van skiplinks beschreven in Succescriterium 2.4.1. 

Snel navigeren met skiplinks

Skiplinks zijn er niet alleen om terugkerende content over te slaan,. Je kunt ze ook gebruiken om snel op een andere plek op de pagina te komen. Ook voor webgebruikers zonder beperkingen of hulpmiddelen is dit een nuttige manier. Zo kun je via het gebruik van skiplinks gemakkelijk een geografische kaart met heel veel navigatie-elementen overslaan.

Websites zonder skiplinks?

Het succescriterium dat terugkerende blokken content (zoals de hoofdnavigatie) overgeslagen moeten kunnen worden stelt niet dat je daarvoor per se skiplinks moet gebruiken. Maar de meeste andere oplossingen worden niet door alle webbrowsers of hulpapparatuur ondersteund. Daarom zijn skiplinks de meest praktische oplossing om het gebruiksgemak van een website sterk te verbeteren.

Zichtbaarheid van skiplinks

Oorspronkelijk waren skiplinks meestal onzichtbaar en stonden ze bovenaan in de broncode van de pagina. Ze werden vooral gemaakt met het oog op blinde bezoekers, die beschikten over software om skiplinks buiten beeld voor te lezen. De huidige richtlijnen stellen dat skiplinks altijd zichtbaar dienen te zijn. Ze zijn namelijk ook erg nuttig voor bezoekers met een motorische beperking, een groep die geen voorleessoftware gebruikt. Het is wel toegestaan de skiplinks te verbergen wanneer de focus er niet op staat. Hoe zoiets eruit kan zien kun je bekijken op onze eigen website via onderstaande schermafbeelding. Open onze website maar eens en druk dan op de TAB-toets, dan verschijnt de skiplink naar de hoofdinhoud.

Schermafbeelding van Accessibility met zichtbare skiplink
Screenshot van een skiplink op onze website

Voorbeeldcode

Hieronder zie je met welke codes je een skiplink in je webpagina kunt inbouwen.

HTML

<div class="skiplink"><a href="#content">Naar hoofdinhoud</a></div>

CSS

.skiplink a {
  position: absolute;
  overflow: hidden;
  height: 1px;
  width: 1px;
  clip: rect(1px, 1px, 1px, 1px);
  white-space: nowrap;
}

.skiplinks a:focus {
  position: static;
  width: auto;
  height: auto;
  clip: auto;
}

Tags

  • Digitale toegankelijkheid
  • motorische beperking
  • skiplink
  • succescriterium 2.4.1
  • toetsenbordnavigatie
  • visuele beperking

Contact

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt, ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Brian Bors

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.