Verbond van Verzekeraars aan de slag met toegankelijkheid

Nieuws
Vrouw met VR-bril ervaart kokervisie

Op donderdag 6 juni organiseerde het Verbond van Verzekeraars een bijeenkomst voor de branche waar het onderwerp digitale toegankelijkheid centraal stond.

"Ik hoorde het gonzen door de zaal: Oh, dus dít is waar digitale toegankelijkheid over gaat?" Aan het woord is Patricia Swienink, programmamanager Klantbelang & Reputatie bij het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars is de belangenvereniging van schade- en levensverzekeraars in Nederland. Op donderdag 6 juni organiseerden ze een bijeenkomst voor de branche waar het onderwerp digitale toegankelijkheid centraal stond. En op het moment dat Tom Hessels, werkzaam bij Stichting Accessibility én blind, aan de zaal liet zien waar hij zoal tegenaan kan lopen bij het bezoeken van een website, viel het kwartje bij de bezoekers.

Kennis maken met digitale toegankelijkheid


“Dat geeft veel inzicht – de gebruikerservaringen van iemand met een functiebeperking - en dat maakte de bijeenkomst wat mij betreft echt heel geslaagd”, vertelt Swienink. “We hadden ook echt als doel gesteld om verzekeraars kennis te laten maken met het onderwerp. Want niet iedereen is even goed op de hoogte van de urgentie van digitale toegankelijkheid.”

VR-brillen van MuZIEum


Het Verbond van Verzekeraars vindt digitale toegankelijkheid een heel belangrijk onderwerp en wilde de aanwezigen aan den lijve laten ervaren hoe het bijvoorbeeld is om blind te zijn. Daarom was MuZIEum op bezoek, het museum over zien en niet-zien. Door middel van de VR-brillen die ze mee hadden konden bezoekers zelf ‘zien’ hoe het is om bijvoorbeeld met kokervisie te leven, of alleen maar een wazig beeld te kunnen zien.

Vrouw geeft presentatie over toegankelijkheid op bijeenkomst VvV

"Je hebt een trekker nodig binnen een organisatie"


Ischa Gast, frontend developer bij Schiphol en ambassadeur voor digitale toegankelijkheid wist de zaal te inspireren én te vermaken met zijn unieke presentatie over dit thema. Swienink: "Door Ischa’s verhaal realiseer ik me nog meer dat je binnen elke organisatie een trekker nodig hebt om hiermee verder te komen."

Praktische tips om websites te verbeteren


Stichting Accessibility beoordeelde de verschillende websites van de verzekeraars, en van deze quick scan maakte veel aanwezigen gebruik. Op iedere website waren wel verbeterpunten aan te wijzen. Zoals zorgen voor een goed contrast, informatie niet in pdf’s plaatsen, zorgen voor een goede structuur, koppen en doorlinks en het ondertitelen van video's. Swienink: “Ik ben heel benieuwd naar hoe ze dit zelf gaan oppakken. Verzekeraars zijn grote organisaties, met veel verschillende afdelingen. Het is belangrijk dat je hier binnen de organisatie commitment voor hebt. “

"Het thema moet ingebed worden in de hele organisatie"


Sfeerbeeld bewustwordingssessie - foto Ellen JongesDe eerste evaluaties over de bijeenkomst zijn in ieder geval veelbelovend. De aanwezigen noemden het idee aan de slag te moeten gaan met digitale toegankelijkheid ‘leuk, eventueel met hulp snel te regelen en heel belangrijk’. En: ‘De omvang van de doelgroep (2 miljoen) maakt dat het thema ingebed moet worden in de hele organisatie en niet alleen bij marketing’.

Koploper aanwijzen tijdens Week van Toegankelijkheid


Het Verbond van Verzekeraars wil hierin blijven ondersteunen, onder andere door veel aandacht te geven aan het onderwerp via de nieuwsbrief. “In de week van 7 t/m 11 oktober vindt de week van de Toegankelijkheid plaats. Dan gaan we een koploper aanwijzen, een verzekeraar die écht al goede stappen in aan het maken is. Zodat branchegenoten kunnen zien wat er allemaal nog verder mogelijk is.”

Fotografie: Ellen Jonges – Verbond van Verzekeraars

Tags

  • bewustwording
  • Commerciële dienstverlening
  • Inclusiviteit
  • Ministerie van VWS
  • Verbond van Verzekeraars
  • Verzekeringen

Contact

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Accessibility

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.