Nieuwe Europese Toegankelijkheidswet over 8 maanden in werking!

Nieuws
diverse icoontjes van apps zweven boven een telefoon

Steeds meer bedrijven kloppen bij Stichting Accessibility aan om advies te vragen over de vraag of hun diensten voldoen aan de nieuwe Europese Toegankelijkheidswet, de EAA. Op 28 juni 2025 treedt deze wet in werking en de wet gaat grote impact hebben voor veel bedrijven. “Dus hoog tijd om met de toegankelijkheid van diensten en producten aan de slag te gaan,” aldus Jan Jaap Slobbe, expert toegankelijkheid bij Accessibility. 

Slobbe: “Je staat er vaak niet bij stil dat een alledaagse handeling, als iets online kopen, voor heel veel mensen  een struggle is omdat zij een beperking hebben. Ik vind het mooi dat de Europese Toegankelijkheidswet hier verandering in gaat brengen. Bedrijven worden verplicht om hun diensten toegankelijk te maken zodat iedereen er zonder hulp van anderen gebruik van kan maken. Zo werken we toe naar een écht inclusieve samenleving.”

Kennis en advies

De nieuwe wet is behoorlijk complex en de gevolgen voor bedrijven kunnen groot zijn. Slobbe: “Toegankelijkheid is de core business van onze stichting, we hebben een schat aan kennis en ervaring opgedaan; die is nu terug te vinden op onze website. We ondersteunen bedrijven bij het in kaart brengen van de gevolgen van de Europese Toegankelijkheidswet voor hun bedrijfsvoering. Daarnaast geven we adviezen over een (verander)aanpak die leidt tot een duurzame toegankelijke dienstverlening.”

Voor wie is de wet van toepassing

Veel bedrijven vragen zich af of de wet ook voor hen van toepassing is. “Heel algemeen kun je stellen dat wanneer jij een dienst aanbiedt waarbij je online een overeenkomst aangaat met een consument, dan moet je voldoen aan de EAA. Denk bijvoorbeeld aan een product kopen in een webshop, een reservering maken voor een theater of het afsluiten van een verzekering,” aldus Slobbe. “Er zijn uiteraard wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld bedrijven met minder dan 2 miljoen euro omzet. Maar bied je een dienst online aan, dan is de kans vrij groot dat je te maken krijgt met de nieuwe spelregels.” 

Toezicht

In Nederland is via verschillende wijzigingen van bestaande wetten de EAA vastgelegd, in o.a. de Warenwet, Wet op het financiële Toezicht en het Burgerlijk Wetboek. De toezichthouders van deze wetten zien toe op de naleving. Slobbe: “Ik hoop dat bedrijven toegankelijkheid niet alleen op de agenda zetten ‘omdat het moet van de overheid’. Maar dat ze intrinsiek gemotiveerd raken om de wereld een stukje inclusiever te maken. Het is een utopie om te denken dat we voor iedereen 100% toegankelijk kunnen zijn, maar we kunnen wel de ambitie hebben om te streven naar optimale toegankelijkheid.”

Op de website van Stichting Accessibility staat precies omschreven voor welke bedrijven de EAA geldt, hoe de toegankelijkheidseisen er uitzien, en nog veel meer nuttige informatie: www.accessibility.nl/eaa

Contact

Portret Jan Jaap Slobbe

Ook jouw diensten voor iedereen toegankelijk?

Wil je meer weten over de impact van de EAA voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op!

Jan Jaap Slobbe