Week van de Toegankelijkheid 2023 - Toegankelijkheid Loont
Ook mensen met een beperking moeten overal kunnen genieten van een dagje uit of vakantie. Zonder belemmeringen en in elke gelegenheid: van pretpark en dierentuin tot hotel en camping. Welke stappen kunnen organisaties in de recreatiebranche zetten voor een betere toegankelijkheid? Je ontdekt het in de Week van de Toegankelijkheid.
Van 2 tot en met 8 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(In). Onder de titel ‘Toegankelijkheid Loont’ is er dit jaar speciale aandacht voor de voordelen van toegankelijkheid. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor veel meer mensen. Accessibility besteedt dit jaar extra aandacht aan toegankelijkheid in de recreatie- en toerismebranche.
Toegankelijkheid loont
1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving.
Maar toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk museum trekt meer bezoekers. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven.
Gratis webinars
Toch lopen mensen met een beperking nog te vaak op tegen belemmeringen om hun vrije tijd te kunnen besteden zoals ze dat zelf willen. Daarom daagt Accessibility professionals in de Week van de Toegankelijkheid uit in actie te komen. Van 2 tot en met 5 oktober organiseren wij gratis webinars voor ondernemers en medewerkers in de recreatie- en toerismesector. Je leert wat toegankelijkheid is, wat de impact is van ontoegankelijkheid én hoe je zelf direct aan de slag kunt.
Programma
Hieronder vind je een overzicht van het programma dat we presenteren tijdens deze week. Alle webinars en workshops worden uitgezonden via Teams of Zoom. Sommige onderdelen worden later in het jaar herhaald. Wil je meer informatie over de webinars? Mail dan naar info@accessibility.nl.
Maandag 2 oktober
13.15 - 14.15 uur | Bouwen aan een toegankelijke locatie
Waarom moet een hellingbaan een bepaalde hellingshoek hebben? Waar moet verlichting in de openbare ruimte aan voldoen en waarom? In dit webinar neemt onze adviseur Toegankelijkheid je mee in de wereld van toegankelijkheid en inclusief design. Je leert over wetgeving en richtlijnen maar krijgt ook tips en handvatten om aan de slag te gaan in je eigen praktijk. Ook krijg je een demonstratie van een trainer met een (visuele) beperking.
Voor wie?
Dit webinar is o.a. interessant voor facilitair managers, ontwerpers en gebouwbeheerders in de recreatiebranche én voor iedereen die ontwerpt in de openbare ruimte.
Dinsdag 3 oktober
12.00 - 12.45 uur | Toegankelijke en gebruiksvriendelijke website in de recreatiebranche
Een dagje uit begint vaak met een bezoek aan de website. Online informatie inwinnen is zeker voor mensen met een beperking essentieel. Zij moeten immers met veel zaken rekening houden: is de locatie toegankelijk? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Zijn de toiletten aangepast? Veel websites zijn echter onvoldoende toegankelijk. Ze zijn bijvoorbeeld niet bedienbaar met spraaksoftware of informatie is moeilijk vindbaar.
Kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil. In dit webinar maak je kennis met de doelgroep en hun belemmeringen en krijg je praktische tips waarmee je je website direct toegankelijk(er) maakt - voor iedereen.
Voor wie?
Dit webinar is o.a. interessant voor marketeers, contentmanagers, webdevelopers en medewerkers publieksservice in de recreatiebranche.
13.15 - 14.15 uur | Toegankelijke locaties: de do's en dont's
Steeds meer locaties in de recreatiebranche bouwen aan hun toegankelijkheid. Toch is er ook nog een wereld te winnen om iedereen te laten genieten van een geslaagd dagje uit. In dit webinar leer je waar mensen met een beperking (soms letterlijk) tegenaanlopen.
Onze experts hebben tien bedrijven in de recreatiebranche getoetst en geadviseerd op hun toegankelijkheid voor mensen met een visuele of motorische beperking. In dit interactieve webinar delen we onze ervaringen en bevindingen. We laten praktische voorbeelden zien van wat we zijn tegengekomen en delen inzichten waar je als professional in de recreatiebranche mee aan de slag kunt.
Voor wie?
Dit webinar is o.a. interessant voor medewerkers in de recreatiebranche die zich bezighouden met toegankelijkheid en inclusie. Zoals facilitair, operationeel en educatief personeel en gebouwbeheerders.
Woensdag 4 oktober
12.00 - 13.00 uur | Aan de slag met goede audiodescriptie
Steeds meer video’s en live rondleidingen worden voorzien van audiodescriptie of beeldbeschrijving. Dit is fijn voor iedereen die het scherm of de rondleider tijdelijk of helemaal niet kan zien. Door kleine aanpassingen in de spreektaal hoeft er niets van de boodschap verloren te gaan. Maar hoe doe je dit?
Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je in dit webinar inzichten en tips waarmee je aan de slag kunt met goed bruikbare audiodescriptie in jouw werkveld.
Voor wie?
Dit webinar is o.a. interessant voor educators, rondleiders en content creators.
13.00 - 13.30 uur | Een gastvrij aangepast toilet
De meeste fouten op het gebied van toegankelijkheid zijn te vinden op het aangepaste toilet. Wil je voor eens en voor altijd zorgen dat jouw aangepaste toilet wél een fijne en gastvrije plek is voor bezoekers met een beperking? Volg dan ons webinar over het aangepaste toilet.
Onze expert toegankelijkheid neemt je mee in de regels die er zijn en vooral ook in waarom die zo zijn bedacht. Aan het einde van het webinar heb je een mooie todo-lijst waarmee je het toilet helemaal volgens richtlijnen kunt inrichten.
We vragen deelnemers deel te nemen vanaf het aangepaste toilet op hun locatie. Zo kun je direct met je meetlint aan de slag en komen de adviezen tot leven.
Voor wie?
Dit webinar is o.a. interessant voor managers facilitaire zaken.
Donderdag 5 oktober
12.00 - 13.00 uur | Interactief spreekuur: dien jouw casus in
Voor en tijdens de Week van de Toegankelijkheid kunnen professionals uit de recreatie- en toerismebranche een vraag of casus inbrengen: waar loop jij op jouw locatie tegenaan op het gebied van toegankelijkheid? De ingediende vragen worden in dit spreekuur behandeld door een inhoudsexpert en een ervaringsdeskundige. Je kunt dit spreekuur ook bijwonen als je geen vraag of casus hebt ingediend.
Wil je een vraag of casus inbrengen? Mail dan naar info@accessibility.nl onder vermelding van ‘Casus Week van de Toegankelijkheid’.