Week van de toegankelijkheid 2022

Nieuws
13 verschillende mensen met de tekst gewoon welkom

Wij staan voor een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Toegankelijkheid is daarvoor een voorwaarde, maar wat is dat nou precies? En hoe pak je als ondernemer, gemeente of organisatie je eigen toegankelijkheid aan?

Van 3 tot en met 8 oktober was het de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(In). Onder de titel ‘Gewoon Welkom’ was er dit jaar speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. Sociale toegankelijk gaat over hoe we met elkaar omgaan. Samen met digitale en fysieke toegankelijkheid raakt het de complete klantreis. Van het weghalen van alle fysieke en digitale drempels tot het overal gastvrij ontvangen worden.  Zodat iedereen zich gewoon welkom voelt.

Hieronder vind je een overzicht van het programma dat we hebben gepresenteerd tijdens deze week. Mocht je meer informatie willen over de programma's (sommige worden later in het jaar herhaald) mail dan naar info@accessibility.nl.

Video opname:

We hebben het programma onderdeel 'Gewoon welkom op school' opgenomen. Je kunt deze sessie hier terugzien: https://youtu.be/ky2D-QQUteU

Programma:

Gewoon welkom op school: digitaal gelijkwaardig onderwijs 
Door: Eric Velleman (Accessibility), Renzo van Buuren (Windesheim) en Priscilla Pengel (ECIO)

Binnen het onderwijs worden verschillende digitale systemen gebruikt. Denk aan interne onderwijssystemen, digitaal onderwijsmateriaal en externe communicatie (website/app). Hoe toegankelijk zijn deze systemen voor studenten en medewerkers met een beperking? Een ervaringsdeskundige met een visuele beperking laat zien hoe hij dit soort systemen bedient en waar hij tegen aanloopt. Wat kan jij nu doen? Welke hulpmiddelen kun je inzetten bij bijvoorbeeld een LMS? En bovenal wat kun je doen om het onderwijs structureel digitaal toegankelijker te maken. Tijdens deze online workshop geven wij je de antwoorden.

Beleving: ervaringssessie kennis over visuele beperking
Wanneer: deze sessie wordt op 8 november en 15 december a.s. gegeven (tegen betaling) 
Waar: Terrein Bartiméus, Van Renesselaan 30A in Zeist

Stap eens letterlijk het donker in, durf je dat?  In onze donkere beleving in Zeist kun je ervaren hoe het is om dagelijkse dingen te doen als je niks kunt zien. Wij nemen je mee door verschillende oefeningen en samen met de andere deelnemers leer je wat jij zélf als professional kan doen op het gebied van toegankelijkheid. Zo kan jij morgen al zorgen dat mensen met een visuele beperking beter gebruik kunnen maken van jouw diensten of ondersteuning.

Op weg naar toegankelijk en inclusief onderzoek
Door: Veron Wormeester (Accessibility) en Lotte Bijl (Accessibility)

Zorgen dat iedereen zich “Gewoon Welkom” voelt begint bij het meenemen van alle gebruikers in een ontwerp. Dat geldt voor gebouwen maar ook voor bijvoorbeeld een website. Een inclusief ontwerp zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van een locatie of website. Om de beste ervaring voor iedereen te verzekeren, is het belangrijk om zoveel mogelijk behoeftes en voorkeuren in kaart te brengen. Tijdens deze workshop staat inclusief gebruikersonderzoek centraal, onderzoek waaraan zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen. De workshop is ontwikkeld voor (UX-)onderzoekers en wordt gegeven in samenwerking met Online Department. Het is een interactieve workshop waarin je samen een stap zet richting een meer inclusieve manier van onderzoeken!

Gewoon welkom online: digitale toegankelijkheid 
Wanneer: donderdag 27 oktober a.s.
Waar: online via TEAMS
Door: Twan Emonts (Accessibility)

Digitale toegankelijkheid, we horen er veel over, maar wat is dat nou precies? Bij digitale toegankelijkheid gaat het erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van digitale informatie en dienstverlening. Het raakt dus een grote groep mensen. Wat kun jij doen om iedereen welkom te heten op jouw website? Naast kennis krijg je ook praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Ik heet je welkom: sociale toegankelijkheid voor pretparken en dierentuinen

Hoe spreek je iemand aan die blind of slechtziend is of in een rolstoel zit? Wat doe je wel en wat doe je niet? Hoe zit het met de regels over blindegeleide- en hulphonden? Antwoord op deze en veel meer vragen krijg je in de workshop sociale toegankelijkheid voor pretparken en dierentuinen. Een interactieve en unieke workshop voor medewerkers en managers van pretparken en dierentuinen. Na een kennissessie over toegankelijkheid kun je zelf ervaren hoe het is om met een beperking een pretpark te beleven. Je gaat met een blinddoek om of in een rolstoel in één van de attracties van Avonturenpark Hellendoorn. Tijdens deze workshop ervaar en leer je alles om volgende keer iemand met een beperking gastvrij te kunnen ontvangen.

Gewoon welkom in jouw winkel: ervaar de klantreis zelf

Hoe ervaart een klant met een beperking jouw winkel? Ervaar het zelf in deze unieke workshop. We nemen je letterlijk mee op een klantreis langs verschillende winkels in Zwartewaterland. Tijdens elk bezoek ervaren deelnemers zelf wat fysieke en sociale toegankelijkheid eigenlijk is. Ook de digitale toegankelijkheid van de website of pinautomaat komt aan bod. Onze experts geven direct praktische tips en adviezen, mooi meegenomen! 

Gewoon welkom op school: ervaar de studentreis zelf

Studeren met een beperking? Dat moet natuurlijk kunnen! Vinden we allemaal. Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Studenten oriënteren zich via de website en geven zich daar op voor een open dag. Hoe toegankelijk is die website? En eenmaal aangekomen op de open dag; hoe toegankelijk is het gebouw? Kan de student dan met zijn rolstoel in de collegezaal komen? En het college volgen als hij blind is? Of doof? In onze workshop kun je zelf alle struikelblokken ervaren. Met rolstoelen, brillen en stokken loop je een route door de school. Je krijgt tips over wat je direct kan verbeteren en hoe je dit structureel kunt aanpakken.

Ik heet je welkom: gastvrijheid begint online!

Een dagje uit begint vaak al online met een bezoek aan de website. Zeker voor mensen met een beperking is online informatie inwinnen essentieel. Want is de locatie wel toegankelijk voor iemand in een rolstoel? Zijn er aangepaste toiletten? Een paar vragen waarop via de websites van vrijetijdslocaties antwoord wordt gezocht. Accessibility deed in 2021 een gebruikersonderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de websites in de recreatiebranche zoals pretparken, bioscopen, recreatieparken, musea, dierentuinen en concertpodia. In dit webinar kijk je door de de ogen van bezoekers met een fysieke, visuele en/of cognitieve beperking bij het plannen van hun dagje uit. Het webinar geeft praktische tips om je website direct gastvrijer te maken voor iedereen. Zo zorg je dat ook mensen met een beperking zich welkom voelen op jouw website.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het  Bartiméus Fonds (externe link). Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je ons bereiken via e-mail info@accessibility.nl (verzendt email) of bellen naar 030-2398270.

Contact

Portret Sandra Visser

Een workshop speciaal voor jouw organisatie?

Sandra Visser

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.