We gaan naar WCAG 2.2

Nieuws
Een laptop met een coderingslijst in beeld en er ligt een leesbril op het toetsenbord waardoor je een vergroting zit bij een klein deel van de getoonde coderingen op het scherm.

Op 5 oktober 2023, bijna een jaar geleden alweer, is de WCAG 2.2 gepubliceerd. Sindsdien hebben we ons de nieuwe richtlijnen eigen gemaakt, maar we hebben onze onderzoeken nog niet op het niveau van WCAG 2.2 uitgevoerd. Dit gaat echter veranderen. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt, waarom we deze stap zetten en wat het voor jou als klant betekent.

Wat is de WCAG 2.2?

De WCAG 2.2 is een aanvulling op de WCAG 2.1, en in de praktijk is het verschil tussen deze twee versies niet heel groot. In de WCAG 2.2 zijn er zes nieuwe succescriteria toegevoegd op niveau A en AA. Op AAA-niveau zijn er drie nieuwe criteria, maar omdat we ons richten op A en AA, laten we deze drie buiten beschouwing.

De zes nieuwe succescriteria zijn:

  • 3.2.6 Consistente hulp (A)
  • 3.3.7 Overbodige invoer (A)
  • 2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) (AA)
  • 2.5.7 Sleepbewegingen (AA)
  • 2.5.8 Doelgebied grootte (minimaal) (AA)
  • 3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum) (AA)

Deze aanvulling is uiteraard gericht op het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Dit omvat onder andere toegankelijke authenticatie en het vergemakkelijken van hulp vinden op een website. Daarnaast wordt er speciale aandacht besteed aan de toegankelijkheid op tablets en smartphones. Zo moeten knoppen nu een minimale grootte hebben, wat een aanzienlijke verbetering is.

Waarom we gaan onderzoeken op WCAG 2.2?

De WCAG 2.2 is momenteel nog niet de geldende norm, omdat deze nog niet in de wetgeving is vastgelegd. Zodra de Europese Norm - de EN 301 549 - is aangepast, zal de WCAG 2.2 ook in Nederland wettelijk worden erkend. Met de komst van de European Accessibility Act (EAA) op 28 juni 2025 is de verwachting dat de WCAG 2.2 de norm zal worden. Bedrijven zullen dan moeten voldoen aan de wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid, en daarom beginnen we nu al met het toetsen op WCAG 2.2 niveau.

Wat betekent dit voor de overheid en bedrijven?

Voor overheidsinstellingen verandert er in de praktijk niets. De onderzoeken die we gaan uitvoeren op WCAG 2.2 en de daarbij behorende rapporten kunnen nog steeds worden gebruikt voor het aanvragen van een toegankelijkheidsverklaring. Als er op alle succescriteria van de WCAG 2.1 goed wordt gescoord, is dat voldoende voor een A-status.

Voor bedrijven zullen er echter andere regels gelden. Voor hen is een toegankelijkheidsverklaring niet van toepassing; zij moeten een conformiteitsverklaring aanleveren. Hoe deze verklaring eruit zal zien, is echter nog niet geheel duidelijk.

Conclusie

Al met al verandert er in de praktijk niet heel veel, maar met een WCAG 2.2 onderzoek ben je wel meteen klaar voor de toekomst!

Kunnen we jou helpen bij het uitvoeren van een onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van jouw website op app? Neem contact op via info@accessibility.nl of bel naar 030 – 239 82 70.