Van duikinstructeur naar digitaal toegankelijkheidsonderzoeker

Nieuws
Vier scrabble letters op een tafel vormen het woord blog

Sinds september 2023 ben ik werkzaam bij Accessibility en daarmee begon het traject om Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid te worden. Dit is een interne opleiding van Accessibility die ongeveer een half jaar duurt. Deze nieuwe carrière, die ik op mijn 58ste ben begonnen, heeft zijn oorsprong gevonden vlak nadat ik weer in Nederland ben gaan wonen.

Na een prachtig avontuur van 15 jaar lang, op het Canarische Eiland La Palma, waar ik samen met mijn vrouw een duikschool had, was het voor ons tijd om weer terug te keren naar Nederland. De motivatie om met de duikschool door te gaan was er niet meer en na de coronatijd en een vulkaanuitbarsting hadden we niet meer de energie om er weer vol voor te gaan. Dus, duikschool verkocht en met een koffer vol herinneringen en een container vol met spullen zijn we weer teruggegaan naar Nederland. Eenmaal in Nederland was het natuurlijk de vraag: wat nu dan? Mijn vrouw vond al snel werk. Ik moest er nog wel even over nadenken. Een oud-collega gaf mij een tip: “Joost, kijk eens naar de digitale toegankelijkheid. Daar ligt heel veel werk de komende jaren”. Voor mij was digitale toegankelijkheid toen nog een heel abstract begrip. Ik had geen idee wat het inhield. Ik ben er meteen ingedoken en kwam al heel snel bij Accessibility terecht waar ik me zelfs bijna opgegeven had voor de opleiding tot Specialist WCAG. Helaas was deze opleiding vol en daarmee ontglipte het ook aan mijn aandacht. Er waren andere dingen even belangrijker.

Tot er ergens in juli of augustus een vacature verscheen van Stichting Accessibility voor een Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid. Ik had me al flink ingelezen in de materie en met een achtergrond als websitebouwer en een hele brede ICT-kennis (netwerk- en systeembeheer, Internet Specialist en allround ICT-er) had ik blijkbaar genoeg moed verzameld om te solliciteren. Na een uitnodiging voor een gesprek was ik binnen een week aangenomen en begon dit nieuwe avontuur .

En dat begon vooral met heel veel lezen en studeren. De hele W3C WCAG website heb ik meerdere malen doorgenomen, maar ook ander websites zoals die van Digitoegankelijk, Drempelvrij, Deque en de MDN Webdocs website van Mozilla om nog wat meer technische kennis op te doen. Dat traject ging gepaard met de opleiding Specialist WCAG, een samenwerking tussen Cardan en Accessibility. Deze duurde ongeveer een half jaar, met veel ruimte tussen de lessen. De interne opleiding van Accessibility bestond ook uit heel veel lezen, proefonderzoeken uitvoeren en daarna schaduwonderzoeken, waarbij ik een volledig onderzoek moest uitvoeren, dat ook door een collega werd uitgevoerd. Met als doel om in ieder geval dezelfde bevindingen te hebben of soms zelfs extra issues te vinden. Tijdens mijn opleiding heb ik ook zeer veel quickscans  (korte audits op websites) uitgevoerd en ben ik begonnen met het geven van het webinar Introductie Digitale Toegankelijkheid. 

De steun en begeleiding die ik kreeg vanuit ons team was onbetaalbaar. In ons team van Accessibility zit zoveel kennis en bereidheid om te helpen. Weten dat je tussen de beste professionals van Nederland zit op het gebied van digitale toegankelijkheid is natuurlijk het beste wat je je maar kunt wensen als beginnend onderzoeker.

Na iets meer dan een half jaar was ik klaar en kon ik volledig aan de slag als onderzoeker. Ik ben een onderzoeker die gemakkelijk issues kan vinden op een website. Soms zit mijn pragmatische blik het werk wat in de weg, daar is binnen de WCAG-richtlijnen helaas weinig ruimte voor. En soms is het lastig om de strenge inspecteur te zijn. Maar het lukt steeds beter om een goed advies of oplossingsrichting aan de klant te geven. Dat maakt ons werk een stuk waardevoller dan dat je alleen maar een rapport oplevert om een toegankelijkheidsverklaring aan te vragen. Dit is nu precies wat mijn collega’s en ik bij Accessibility nastreven: klanten echt verder helpen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Omdat ik vrij recent in de materie ben gedoken, weet ik hoe abstract het gegeven digitale toegankelijkheid kan zijn. Dit is ook mijn startpunt om klanten zo bewust te maken van het belang, abstractie van WCAG en vervolgens te adviseren over het implementeren van digitale toegankelijkheid. En dat, samen met kunnen uitleggen hoe belangrijk het is dat een website voor iedereen toegankelijk is, leidt tot de motivatie bij onze klanten om er echt iets mee te doen binnen een bedrijf. 

Digitale kop koffie?

Wil je eens nader kennis met mij en het onderwerp toegankelijkheid maken onder het genot van een digitale kop koffie? Laat dan een bericht achter via info@accessibility.nl of bel op 030-239 82 70.

 

Contact

Profielfoto Joost Claassen

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Joost Claassen