Toegankelijkheid Grootste Webshops Onvoldoende
Rian Rietveld van Internetbureau Level Level heeft de resultaten gedeeld van het recentelijk gedane onderzoek naar de top van de Twinkle100. Twinkle100 is een ranglijst met de grootste online verkopers in ons land van e-commerce vakblad Twinkle. Zij stelden hierbij de vraag: kan een bezoeker die alleen een toetsenbord of een schermlezer gebruikt een bestelling doen?
Resultaten Onderzoek
Er werden 15 webshops onderzocht. Bij 8 daarvan was het niet mogelijk om een bestelling te plaatsen als je blind bent. Dit was het geval bij Ikea, Zalando, Jumbo, About You, HEMA, de Bijenkorf, Wehkamp en MediaMarkt. Het best uit de test komen Apple en H&M. Bij deze webshops kun je succesvol een bestelling plaatsen. Een analyse van het onderzoek kun je lezen op de Twinklemagazine website.
Het onderzoekrapport zelf kun je lezen via de Level-Level website.
Reden Onderzoek
Dit onderzoek werd gedaan omdat de Nederlandse wetgeving gaat veranderen. Vanaf medio 2022 moet Nederland, als lidstaat van de Europese Unie de European Accessibility Act (EAA) in hun wetgeving opnemen. Dit houdt in dat niet alleen de overheid, maar ook bedrijven en organisaties die meer dan 2 miljoen omzet maken en meer dan 10 werknemers hebben een toegankelijke website moeten hebben. Vanaf juni 2025 zal deze wetgeving ook gehandhaafd worden.
Eerdere onderzoeken
In 2018 was een soortgelijk onderzoek gedaan door Accessibility op het verzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Daarin kwam naar voren dat de onderzochte websites van energiebedrijven, reisorganisaties en webwinkels gemiddeld aan nog niet de helft van de criteria voor digitale toegankelijkheid voldeden. Ook toen kwam naar voren dat er sinds het onderzoek van 2016 weinig is veranderd.
Conclusie
In de afgelopen 5 jaar is er dus weinig veranderd en zal er nog veel werk verricht moeten worden om aan de wetgeving te voldoen. Rietveld geeft aan dat een van de redenen waarom webshops zo ontoegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden is dat de opleidingen te weinig aandacht besteden aan toegankelijkheid. Ook moeten bedrijven vanaf de start van het bouwen van een nieuwe site het toegankelijkheidsaspect meenemen.
Accessibility geeft al bij veel opleidingen bewustwordingsworkshops en specifieke trainingen om hier verandering in te brengen. Mocht je informatie willen over hoe wij kunnen helpen, stuur dan een email naar: info@accessibility.nl
Links
Tags
- advies
- Digitale toegankelijkheid
- webbouwers
Zie ook
-
Digitale toegankelijkheid nu ook verplicht voor bedrijven in Europa
KennisDigitale omgeving -
1e lectoraat digitale toegankelijkheid van start
NieuwsDigitale omgeving -
Update Ismijnsitetoegankelijk.nl
NieuwsDigitale omgeving