Speelbos Efteling toegankelijk gemaakt voor álle kinderen

Nieuws
Afbeelding Speelbos Nest

De Efteling is weer open én heeft vanaf vandaag een Speelbos dat ook goed toegankelijk is voor kinderen met een lichamelijke of visuele beperking. Mede-mogelijk gemaakt met advies van Stichting het Gehandicapte Kind en Accessibility, onderdeel van Bartiméus. 

De inmiddels overleden Marc de Hond schreef voor de Efteling 'de redders van Ruigrijk' een inclusief sprookje waarin iemand met een beperking de hoofdrol speelt. Daarnaast heeft hij geadviseerd en meegedacht rondom de totstandkoming van Nest! en de toegankelijkheid hiervan. Uitgangspunt was dat alle kinderen samen kunnen spelen.
Zo is er een rolstoeltoegankelijke glijbaan en speeltuin (snoezel)waterbed die voor iedereen met of zonder (zichtbare) beperking geschikt zijn. Daarnaast zijn alle speelmogelijkheden op verschillende hoogtes gemaakt, zodat het niet uitmaakt of een kind staand of zittend speelt. 
Ook is er een plek waar kinderen zich even terug kunnen trekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering.

Vibe

‘Bij het design hebben we onder meer geadviseerd over kleurcontrasten, de overgangen in grondmaterialen en voelbare herkenningspunten’, vertelt Guus Janssen, toegankelijkheidadviseur bij Accessibility. ‘Om de vibe van het verhaal en het speelbos goed te kunnen meebeleven, is het belangrijk dat alle kinderen zich zelfstandig kunnen oriënteren en voortbewegen.’
Bij het Speelbosproject heeft Accessibility de ontwerpers ook in een vroeg stadium inzicht gegeven in de wereld van kinderen, ouder of opa of oma die niet goed zien. En waar je dan bij de uitwerking van een concept op moet letten. Janssen: ‘Niet alleen de kinderen moeten kunnen genieten en een ontspannen dag hebben, dat geldt ook voor hun begeleiders.’

Expertise

De Efteling en Accessibility werken al langer samen. De Efteling heeft toegankelijkheid hoog in het vandaal staan, Accessibility onderdeel van Bartiméus draagt hier als expertiseorganisatie met specialistische kennis graag aan bij. 
Steeds meer bedrijven, gemeenten, culturele en sportorganisaties maken gebruik van Accessibility’ specialistische kennis op het gebied van de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan technische adviezen over inrichting en verlichting, maar ook de toegankelijkheid van digitale informatiesystemen en communicatiemiddelen voor mensen met een beperking. 

Inclusief recreëren

Bartiméus Fonds heeft de Tweede kamer dit jaar namens de financiers van de community Toegankelijke Recreatie gevraagd om een Actieplan ‘Inclusief Recreëren’ te maken. Tot de community behoren ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangen- en brancheorganisaties en experts uit verschillende disciplines. Zij slaan de handen ineen voor een meer inclusieve recreatiemarkt. Op 20 mei is er een positioning paper aan de informateur die nu met verschillende politieke partijen praat over de formatie van een nieuw kabinet aangeboden.