Samenwerking met MOJO moet toegankelijkheid evenementen verder vergroten

Nieuws
Een jonge vrouw crowdsurfing in rolstoel tijdens een optreden in de buitenlucht; foto Hans Peter van Velthoven

Voor je werk een concert bijwonen? Wie wil dat nu niet! Deze maand mocht Rob Verberne, één van onze toegankelijkheidsexperts, een concert bijwonen op het Malieveld in Den Haag. In opdracht van MOJO ging hij naar een optreden van de Britse rockband Muse om te kijken hoe toegankelijk dit evenement is voor mensen met een beperking.

Dit was de eerste opdracht als start van onze samenwerking met de grootste concertorganisator van Nederland. Accessibility gaat tot het eind van dit jaar aan het werk en op pad voor MOJO. Onze opdracht is om concerten en festivals te beoordelen op toegankelijkheid. Onze tips en adviezen moeten ervoor zorgen dat de MOJO events nog toegankelijker worden, dan ze nu al zijn.

Toegankelijkheid is een specialisme

Bij het organiseren van een concert of muziekevenement komt veel kijken. Als je wil dat je evenementen ook bezocht kunnen worden door mensen met een beperking, zelfs nog meer. Reden voor MOJO om een specialist in te schakelen die hen hierbij kan helpen. Rob Verberne: “MOJO is al langer actief op het gebied van toegankelijkheid en heeft een eigen werkgroep opgericht hiervoor. Wij fungeren hierbij als klankbord en checken in hoeverre de beoogde voorzieningen daadwerkelijk aanwezig zijn. Wij kijken hierbij niet alleen naar de locatie zelf, maar naar het complete evenement. Van de informatievoorziening vooraf, de toegankelijkheid van het sanitair en de horecavoorzieningen tot en met de bereikbaarheid van de locatie en auditieve en visuele technische ondersteuning tijdens het evenement. Veel hoofdzaken, met name op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid, zijn door MOJO al aardig goed geregeld. Wij kijken vooral naar de details”.

Wat we zijn tegengekomen

Wat ben je zoal tegengekomen bij dit concert? Rob Verberne: “Er was een toegankelijke ingang met een verhard pad naar het kijkplatform voor rolstoelgebruikers. Er waren ook aangepaste toiletten en die stonden bij het kijkplatform. Perfect! Dat is goed geregeld. Een tip is om ook duidelijke bewegwijzering naar het kijkplatform te plaatsen. Alle kabels op het terrein waren netjes weggewerkt met kabelgoten. Sommige waren wat aan de steile kant. Aandachtpuntjes zaten hem met name in de verlichting en bijvoorbeeld de hoogte van de bar waar je eten of drinken of kon halen. Deze aandachtspunten, samen met overige faciliteiten voor mensen met een beperking worden met MOJO besproken. Je kunt hierbij denken aan een prikkelarme ruimte, een ruimte om liggend iemand te verschonen, het inzetten van signdancers en/of gebarentolken en audiodescriptie“.

Samenwerking en vervolg

Hoe kijken jullie naar de samenwerking met Accessibility en wat gaan jullie doen met de feedback die jullie krijgen? Daniël Pardijs, Teammanager Vergunningen & Veiligheid bij MOJO: “Ieder type evenement vraagt om specifieke aandacht met betrekking tot toegankelijkheid. Om dit mogelijk te maken zijn intern meerdere disciplines nodig, van Ticketing, Communicatie tot Productie. Stichting Accessibility gaat ons verder ondersteunen om de interne workflow te optimaliseren om daarmee uiteindelijk de service voor bezoekers met een beperking te verhogen.”

Benieuwd hoe Accessibility jou kan helpen om de toegankelijkheid van jouw evenement te vergroten? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@accessibility.nl