Hoe zorg je voor een toegankelijk gebouw?

Nieuws
Een man in rolstoel drukt op een knop om de lift op te roepen. Hij wordt vergezeld door een vrouw.

Je wilt dat je gebouw door iedereen te gebruiken is. Of het nu gaat om de entree, de toiletten, de buitenruimte of de keuken: iedereen moet erin kunnen en zich daar zelfstandig kunnen verplaatsen. Helaas is dit in heel veel gebouwen nog niet de situatie van vandaag. Te smalle deuren of juist hele zware deuren. Smalle gangen of onveilige trappen. Het zijn voorbeelden van ontoegankelijke elementen in en om een gebouw. Voor het verbeteren van de toegankelijkheid van een gebouw kun je de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITs) toepassen. Het is aan te raden om de ITs vanaf het ontwerp tot aan de bouw of bij renovatie toe te passen. Deze standaard zorgt dat een gebouw of locatie in basis door iedereen te gebruiken is.

De ITs geeft richtlijnen voor toegankelijke buitenruimten, gebouwen, woningen, openbaar vervoer en evenementen. De richtlijn is ontwikkeld door PBTconsult. Met professionals uit verschillende disciplines hebben zij het voortouw genomen, omdat er behoefte was aan een allesomvattende en uniforme benadering van toegankelijkheid in gebouwen. De ITs is niet wettelijk vastgelegd, maar vormt wel de breedst gedragen standaard.

Waarom we de ITs aanraden? 

 

1. Vergroot de inclusie  

De standaard gaat uit van inclusie. Door de richtlijnen te volgen bij het ontwerpen en aanpassen van gebouwen weet je dat iedereen volledige toegang tot faciliteiten, diensten en informatie heeft.  

2. Verbetert de veiligheid  

Veel onveilige situaties ontstaan door ontoegankelijke situaties. Slecht zichtbare traptreden of het ontbreken van leuningen of beugels. Toegankelijkheid en veiligheid gaan hand in hand. 

3. Laat zien dat je voldoet aan wettelijke verplichting  

Met de standaard voldoe je aan wettelijke verplichtingen. Je kan door een toegankelijkheidsonderzoek van onze experts aantonen dat je voldoet. Daarnaast draagt het direct bij aan een positief imago.  

4. Zorgt voor meer en tevreden bezoekers 

Toegankelijkheid is niet alleen van belang voor mensen met een beperking. Ouderen, ouders met kinderwagens en mensen met tijdelijke beperkingen hebben ook baat bij toegankelijk ontworpen gebouwen en infrastructuur. Dat levert meer en tevreden bezoekers op. 

ITs gaat verder dan het gebouw zelf 

De ITs wordt toegepast in het ontwerpen, het bouwen en renoveren van zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om onder andere evenementen, openbare ruimtes, openbaar vervoer toegankelijk te maken. Wil jij aan de slag met toegankelijkheid, maar weet je niet hoe? Aan de hand van de volgende vier belangrijkste sleutelgebieden kan jij inschatten of de standaard jou hierbij gaat helpen.    

1. Architectuur en ontwerp  

De standaard geeft aanwijzingen voor de indeling van ruimtes, de breedte van deuropeningen, hellingen, liften en hellingbanen.  

 2. Navigatie en signalisatie  

De standaard geeft richting aan duidelijke bewegwijzering, kleurgebruik en helderheidscontrasten.   

 3. Communicatie en informatie  

De standaard geeft richtlijnen voor het presenteren van informatie in verschillende formats, zoals braille, grote letters.  

 4. Voorzieningen  

De standaard houdt rekening met toegankelijke sanitaire voorzieningen, parkeerplaatsen en andere faciliteiten.  

Aan de slag met de ITs 

Ga je aan de slag met de Integrale Toegankelijkheid standaard dan is het altijd belangrijk om te weten waar je nu staat. Sta je aan het begin van een ontwerp, dan heb je een ander vertrekpunt dan bij een bestaand gebouw. Vandaar dat je doelen het startpunt bepalen. Onze experts bespreken daarom altijd eerst je doelen en ze brengen de vraag in kaart. Waar wil je naartoe en hoe realiseer je dat met het inzetten van de ITs? Zo geeft deze standaard jou de houvast die nodig is en zorg je ervoor dat het werkt in jouw praktijk. 

Contact

Afbeelding van Yvonnen Vrijhof

Ook jouw gebouw voor iedereen toegankelijk?

Yvonne Vrijhof

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.