Een toegankelijke video player
Video’s maken om je boodschap over te brengen is een trend. Instagram en Tiktok staan er vol mee. Ook bedrijven maken volop gebruik van video’s om instructies en beleving van hun producten en diensten over te brengen. Wil je dat iedereen jouw video kan begrijpen, bedienen, bekijken of beluisteren? Dan moet je ervoor zorgen dat de video’s toegankelijk zijn. Te beginnen bij een toegankelijke video player.
Video player WCAG proof
Blue Billywig is een voorbeeld van een toegankelijk online video platform. Dit platform biedt alle functionaliteiten die je nodig hebt. Denk aan interactiviteit toevoegen, gepersonaliseerde video’s maken en content livestreamen. Er zijn zelfs advertentiemogelijkheden.
Stichting Accessibility heeft deze video player mogen toetsen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1. We hebben gezien dat de video player gemaakt is rekening houdend met alle WCAG 2.1 AA richtlijnen. Het gebruik van deze player introduceert dus geen toegankelijkheid issues en als er een video getoont wordt die geen extra auditieve beschrijving nodig heeft kan een website met de Blue Billywig player dan dus ook volledig voldoen aan al deze richtlijnen.
“Vanuit Blue Billywig willen we dat iedereen onze Video Player kan gebruiken, ook mensen met een visuele beperking, een motorische beperking of een andere beperking. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze klanten met onze player hun hele doelgroep met video kunnen bereiken. Om deze redenen wilden we controleren of onze Video Player aan de WCAG 2.1 AA toegankelijkheidseisen voldoet.”
Wat maakt een video player digitaal toegankelijk?
In de WCAG zijn essentiële elementen benoemd waaraan video spelers moeten voldoen als het om toegankelijkheid gaat. We lichten een aantal elementen die vallen onder visuele, audio en interactieve toegankelijkheid kort toe.
1. Visuele toegankelijkheid
Visuele toegankelijkheid verwijst naar hoe goed video's begrepen en genoten kunnen worden door mensen met visuele beperkingen. Dit omvat ondertiteling, audio beschrijvingen en duidelijke visuals.
Bij ondertiteling moet je denken aan gemakkelijk leesbare lettertypen en hoog kleurcontrast tussen tekst en achtergrond. Het is ook belangrijk om het plaatsen van ondertiteling over bewegende visuals te vermijden.
Voor goede audio beschrijvingen moet je gebruik maken van een duidelijke, beknopte en beschrijvende vertelling van de visuele inhoud.
2. Audio toegankelijkheid
Audio toegankelijkheid verwijst naar hoe goed video's begrepen kunnen worden door mensen met gehoorbeperkingen. Dit omvat transcripten en audiokwaliteit.
Ga je aan de slag met transcripten? Dan moet je duidelijke en beknopte taal gebruiken, sprekers voorzien van een label en non-verbale audio toevoegen zoals geluidseffecten of muziek.
Als het gaat om de audiokwaliteit, dan kun je rekening houden met helder geluid, beperkte achtergrondruis en een passend volume.
3. Interactieve toegankelijkheid
Interactieve toegankelijkheid verwijst naar hoe goed video's toegankelijk zijn voor mensen die gebruikmaken van hulpmiddelen zoals schermlezers of toetsenbordnavigatie. Dit omvat toetsenbord toegankelijkheid en alternatieven voor interactieve elementen. Denk hierbij onder andere aan klikbare buttons binnen de video waarop je als kijker kunt klikken. Op die manier wordt je actief betrokken bij de inhoud van de video; bijvoorbeeld door keuzes te maken of vragen te beantwoorden.
Een video is toetsenbord toegankelijk als ze volledig kunnen worden bediend met het toetsenbord, inclusief afspelen en pauzeren, volumeregeling en ondertiteling.
En als je gebruik maakt van interactieve elementen in jouw video. Bied dan alternatieven aan zoals beschrijvende tekst voor alle links en knoppen. Gebruik ook ARIA-tags om het doel van elk interactief element aan te geven.
Meer weten over video’s en toegankelijkheid
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw videostrategie? Op 30 januari organiseert Blue Billywig een gratis Masterclass digitale toegankelijkheid. Je kunt het programma op deze webpagina terugvinden: https://www.bluebillywig.com/nl/masterclass-digitale-toegankelijkheid/.
Tijdens de sessie krijg je praktische handvatten en ervaar je ook zelf het belang van digitale toegankelijkheid. In een speciale sessie neemt keynote speaker Angeliek Lieverdink, toegankelijkheid expert, je mee in de wereld van beperkingen en ervaar je ook zelf hoe het is om een beperking te hebben.
“De audit heeft uitgewezen dat onze Video Player volledig toegankelijk is. Zelfs als je gebruik maakt van interactieve video is onze video player volledig toegankelijk. Gebruikers kunnen door de interactieve content navigeren, omdat de software interactieve velden en acties voorleest. We zijn trots op dit resultaat, het is een belangrijke mijlpaal in onze voortdurende inspanningen om onze producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, aldus Jeroen Meeter, CEO Blue Billywig.”
Wil je meer weten over toegankelijkheid van digitale producten of diensten? Daar kan Accessibility je bij helpen. Wij kunnen je inzicht geven in de status van jouw digitale toegankelijkheid. Ook kunnen we je trainen, zodat je zelf aan de slag kunt met digitale toegankelijkheid. Daardoor waarborg je ook in de nabije toekomst zelf de toegankelijkheid van jouw producten en diensten.
Zie ook
-
Hoe toegankelijk is jouw site of app?
Expertise -
Wat is nieuw in WCAG 2.2
NieuwsDigitale omgeving
Contact
Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?