De waarde van gastlessen en ervaringsworkshops

Nieuws
Studenten in gesprek met ervaringsdeskundige vincent

Misschien wel de meest gestelde vraag van studenten aan ervaringsdeskundigen met een visuele beperking: maar jij bent blind… hoe kun je dan websites bezoeken? 

“Er gaat vaak een wereld voor ze open zodra studenten in gesprek gaan met een ervaringsdeskundige,” vertelt Arja Boer van Accessibility. “Ze hebben er geen idee van waar mensen die slecht zien, (kleuren)blind zijn, of een auditieve of motorische beperking hebben tegenaan lopen. Door met hen in gesprek te gaan, ontdekken studenten de onmogelijkheden van de digitale wereld, maar zien ze ook wat er wél mogelijk is.” 

Stichting Accessibility verzorgt, samen met een pool van ervaringsdeskundigen gastlessen en ervaringsworkshops op mbo’s, hbo’s en universiteiten om digitale toegankelijkheid juist bij studenten te laten leven. Arja Boer: “Studenten van nu zijn de professionals van de toekomst. Als we ze nú al leren hoe zij hun ontwerpen, producten en diensten toegankelijk en inclusief kunnen maken, zal de samenleving – en met name de 4,5 miljoen Nederlanders met een beperking – daar veel profijt van hebben.”

Gastles

Tijdens een gastles gaan we in op wat (digitale) toegankelijkheid is en waarom en voor wie het zo belangrijk is dat producten en diensten toegankelijk zijn. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met bijvoorbeeld het bezoeken van een website terwijl je niet kunt zien. Daarnaast gaan de studenten in kleine groepjes in gesprek met de ervaringsdeskundigen. De studenten mogen alles vragen wat ze willen. In het begin is het vaak wat onwennig, maar zodra ze merken dat geen vraag te gek is, komen ze los. Rik Wouters heeft een visuele beperking en gaat regelmatig mee naar een school. Hij krijgt vaak de vraag wat zijn favoriete website is. “En daar kan ik nou net niet op antwoorden. Want ik ga niet voor mijn lol op internet surfen. Ik ga alleen met een doel iets zoeken.” Ook bespreekt hij vragen over bijvoorbeeld online daten, sporten en werk. “Dat zijn alledaagse zaken waar iedereen tegenaan kan lopen en waardoor studenten ervaren dat informatie kunnen zoeken op internet heel belangrijk is voor iemand met een visuele beperking.”

Ervaringsworkshop

Tijdens de ervaringsworkshop krijgen de studenten zelf een indruk van wat het is om een beperking te hebben. Arja: “Uiteraard ervaren ze de beperking maar een heel klein beetje en pretenderen we niet ‘dit is hoe het is’. Maar we krijgen van studenten terug dat ze meer begrip en inleving hebben gekregen.” Tijdens de les worden diverse beperkingen gesimuleerd. Arja: “We sturen studenten met een ‘geblindeerde bril’ en een stok de school door, op zoek naar een kopje koffie. Of ze moeten in een rolstoel naar een andere verdieping en bij een balie iets vragen. We zetten ze een bril op die kleurenblindheid simuleert en dan krijgen ze een opdracht met legoblokjes.” Daarnaast zijn er ook veel opdrachten die gaan over digitale toegankelijkheid. Kun je de hele website bekijken door met tabtoetsen te navigeren? Kun je iets online bestellen terwijl je wazig ziet? Hoe krijg je de juiste informatie als je dyslexie hebt of kleurenblind bent? “Door het zelf te ervaren, wordt in één keer duidelijk wat het probleem is. Uiteraard leren we de studenten daarna ook de beginselen van toegankelijk ontwerpen aan.” aldus Arja.

Accessibility biedt scholen een uitgebreid, modulair, aanbod. Dit varieert van gastles en ervaringsworkshop tot e-learnings, stages en een minor. Arja: “We willen de drempel om les te geven over toegankelijkheid zo laag mogelijk houden. We kunnen docenten ontlasten door zelf langs te komen, maar kunnen hen ook toerusten om zelf toegankelijkheid in het curriculum op te nemen.” Inmiddels zijn we al bij minstens 50 opleidingen langs geweest en hebben we meer dan 7.000 studenten bereikt. Meer informatie op www.accessibility.nl/toegankelijkheid-onderwijscurriculum 

 

Wil je ook op jouw opleiding lesgeven over (digitale) toegankelijkheid?

Neem dan contact op! Bel 030 – 239 82 70, stuur een mail naar: info@accessibility.nl of klik op onderstaande button voor meer informatie 

Bekijk hier het volledige overzicht van het modulaire aanbod 'lesgeven over toegankelijkheid'

Video: Toegankelijkheid in Curriculum op Haagse Hogeschool

Contact

Portret Arja Boer

Ook op jouw opleiding lesgeven over (digitale) toegankelijkheid?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Arja Boer