Zo zorg je voor het succesvol borgen van toegankelijkheid in het Scrumproces

Kennis

De Scrumwerkwijze is tegenwoordig een veelgebruikte manier om tot de ontwikkeling van een website of software te komen. Binnen deze aanpak is veel ruimte voor het implementeren en borgen van toegankelijkheid. Belangrijk daarbij is dat je er vanaf het begin mee start. 

Wanneer begin je in het Scrumproces met digitale toegankelijkheid?

Als je als ontwikkelteam van start gaat met het Scrumproces is het belangrijk dat je de eis van toegankelijkheid opneemt in de requirements en de Definition of Done (DoD). Op die manier weet je zeker dat je niet verder gaat met een half-af product. Een sprint waarin toegankelijkheid nog niet is toegepast is simpelweg nog niet klaar en krijgt de status 'voltooid' nog niet. Heeft het team nog geen ervaring met digitale toegankelijkheid dan is het goed om een bewustwordingssessie te organiseren. Het team leert zo meer over de verschillende doelgroepen en hulpsoftware zoals voorleessoftware. Dit komt goed van pas tijdens het hele project.

Toegankelijkheid in elk onderdeel van het proces

Het belangrijkste in het zorgen voor toegankelijkheid binnen het Scrumproces is dat de toegankelijkheidsvoorwaarden in elke sprint toegankelijkheid worden meegenomen. Dus bij aanvang, bij de planning, in de Refinement sessie, tijdens het ontwikkelen, testen en retrospective.

Requirements en DoD

In de Definition of Done moet toegankelijkheid een van de criteria zijn. 
Bij de requirements kun je de toegankelijkheidseisen (WCAG 2.1) concreet uitsplitsen en specifiek gericht op een taak. Bijvoorbeeld voor de taak voor het maken van een toegankelijk invoerveld op een formulier. 

Persona's

Je kunt ook gebruik maken van persona's. Dit zijn fictionele karakters die symbool staan voor een specifieke doelgroep of gebruikersgroep. Zo kun je bijvoorbeeld een persona schrijven over een gebruiker met lichamelijk beperking of een visuele beperking. In de persona kun je vervolgens aangeven wat voor deze gebruiker belangrijk is. Voor een persone over een dove gebruiker is het bijvoorbeeld belangrijk dat er tijdens de ontwikkeling rekening wordt gehouden met ondertiteling bij video en audio. En dat de website een mogelijkheid heeft om te mailen. Op deze manier creeer je meer bewustzijn over de verschillende doelgroepen en gebruikers.

User Stories 

Schrijf ook User Stories over een gebruiker met een beperking. Een voorbeeld van een User Storie over de taal van een pagina (belangrijk voor gebruikers met voorleessoftware): Als gebruiker wil ik dat de taal van de pagina is aangegeven, zodat mijn voorleessoftware de pagina in de juiste taal voorleest. Daarvoor heb ik nodig: Taal aangegeven in HTML middels het lang attribuut.

De rol van de Scrummaster 

In dit proces is het hele team verantwoordelijk voor het onderdeel toegankelijkheid. De Scrummaster als procesbegeleider moet erop toezien dat alle rollen weten wat er van hen verwacht wordt als het gaat om toegankelijkheid. Ook bewaakt zij of hij de kwaliteit van de opgeleverde onderdelen als het gaat om toegankelijkheid. 

Contact

Portretfoto Daniël Strik

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wil je zelf aan de slag met digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie? Als je wilt ondersteunen we je met advies, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Daniël Strik

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.