Webtoegankelijkheid en de verschillende CMS'en
Websitebouwers en webdesigners werken vaak met voorgeprogrammeerde CMS'en, oftewel Content Management Systemen. Een CMS is een systeem van waaruit bijvoorbeeld de webredactie een website kan vullen en onderhouden. Bekende CMS'en zijn WordPress en Drupal. In deze CMS'en zit webtoegankelijkheid geïntegreerd op verschillende manieren. In dit artikel lichten we toe hoe onder andere WordPress en Drupal omgaan met toegankelijkheid als thema.
Als het gaat om webtoegankelijkheid en CMS'en is het goed om te weten dat we het dan met name over de achterkant van de systemen hebben. Aan de voorkant ben je niet zo afhankelijk van het type CMS dat je gebruikt, omdat het de ontwikkelaars zijn die daarin keuzes maken.
Maar webtoegankelijkheid gaat niet alleen over eindgebruikers, dus de beoogde klanten of websitebezoekers. Maar ook over de gebruikers die de taak hebben om de website te maken: de developers, bouwers en ontwerpers. Ook zij kunnen een functiebeperking hebben en daardoor belemmerd worden in hun werk wanneer systemen niet zo toegankelijk zijn.
Drupal en webtoegankelijkheid
Het opensource systeem Drupal beschouwt toegankelijkheid als een van de pijlers van hun dienstverlening, naast veiligheid en privacy. Deze waarden zitten dus verankerd in al hun producten. Hun CMS voldoet aan de WCAG 2.0, dus aan alle voorkomende zaken, zoals toegankelijke bedienbaarheid met behulp van een toetsenbord, wordt voldaan. Lees meer via link 'Drupal over webtoegankelijkheid' onderaan deze pagina.
WordPress en webtoegankelijkheid
Bij het CMS WordPress, dat de meeste mensen zullen kennen omdat het veel gebruikt wordt voor blogs, zit het iets anders. In tegenstelling tot Drupal zit toegankelijk niet zo stevig verankerd in hun dienstverlening. De lancering van de laatste versie van het editor, Gutenberg, in 2018 liet dat duidelijk zien. In deze nieuwe versie werk je met een editor met blokken. Deze interface 'oogt' een stuk simpeler, maar is lastig of zelfs niet te bedienen met een spraakcomputer of met toetsenbordbediening. Toegankelijkheid is in deze 'upgrade' dus niet meegenomen. Zoals we al zeiden hoeft dat je als eindgebruiker niet in de weg te zitten, want de ontwikkelaars en UX-ers kunnen de website zo toegankelijk maken als maar mogelijk is. Maar aan de achterkant leidde het tot problemen. Meer over dit onderwerp kun je lezen in het blog van Marco Zehe, getiteld 'My Thoughts on Gutenberg Accessibility'.
Andere CMS'en zoals Joomla en TYPO3
Een ander CMS dat wel gebruikt wordt voor websites van overheidsinstellingen is TYPO3. Net als de andere CMS'en werkt ook TYPO3 aan hun toegankelijkheid. Via de onderstaande link 'TYPO3 en webtoegankelijkheid' zie je een overzicht van ontoegankelijke blokkades die nog opgeheven moeten worden. Dan is er nog Joomla. Joomla is een systeem dat minder populair is geworden. Wie toch wil worden bijgepraat over de status van hun toegankelijkheid kan via de link 'Joomla en webtoegankelijkheid' meer te weten komen.
Links
Tags
- Drupal
- Gutenberg
- Joomla
- TYPO3
- webbouwers
- webredactie
- webrichtlijnen
- WordPress
Zie ook
-
UX-designers hebben belangrijke rol in toegankelijkheidsproces
ContentDigitale omgeving -
Android smartphones over toegankelijkheid
InnovatieDigitale omgeving -
Pdf-documenten toegankelijk maken Deel 1 - Zo doe je dat
ContentDigitale omgeving