Diversiteit en inclusie

‘Diversiteit en inclusie’ is een belangrijk thema binnen iedere organisatie. Het gaat erom dat elk individu zich thuis en betrokken voelt binnen het bedrijf, en zijn of haar werk op eenzelfde manier kan uitvoeren als alle andere collega’s. En dat bezoekers of klanten een goede ervaring hebben als ze gebruik maken van je diensten. Stichting Accessibility kan daarbij helpen. Wij werken aan een inclusieve samenleving die digitaal, fysiek en sociaal toegankelijk is voor iedereen. Dat doen we samen met onze partners en klanten. 

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

Voordat we ingaan op wat diversiteit en inclusie betekenen voor een bedrijf of de zakelijke wereld, is het goed om helder te hebben waar deze begrippen voor staan.

Diversiteit verwijst naar alle manieren waarop mensen van elkaar verschillen, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Zichtbare kenmerken zijn bijvoorbeeld geslacht, huidskleur of een fysieke beperking. Onzichtbare kenmerken kunnen overtuigingen, culturele achtergrond of identiteit zijn.

Inclusie gaat over hoe we met deze verschillen omgaan. Het betekent dat iedereen wordt betrokken en gelijkwaardig kan meedoen, zonder onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken. Het draait om een werkomgeving – en samenleving – waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en gerespecteerd wordt zoals diegene is.

Wat valt onder diversiteit en inclusie op de werkvloer?

Diversiteit binnen een organisatie betekent dat er mensen met onder andere verschillende beperkingen, afkomst en eigenschappen onder één dak werken. 

Inclusie of inclusiviteit staat er juist voor dat iedereen binnen deze organisatie dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt. Alle mensen binnen het bedrijf werken op zo’n manier samen dat niemand zich achtergesteld voelt of buitengesloten wordt. Iedereen wordt gerespecteerd en het is voor iedereen mogelijk om op zijn of haar manier bij te dragen aan het bedrijf. 

Daarnaast is diversiteit en inclusief ook belangrijk voor bezoekers en voor klanten en gebruikers van de producten of diensten die een organisatie aanbiedt. 

Voor zowel medewerkers als klanten en bezoekers maken fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid het verschil.

Diversiteit en inclusie voor mensen met een beperking

Accessibility focust zich als organisatie op een samenleving waarin iedereen, ook met een beperking, zelfstandig mee kan doen en zichzelf kan ontwikkelen. In Nederland heeft één op de vijf mensen een beperking. Hoe kunnen we diversiteit en inclusie, ook op de werkvloer, bevorderen voor mensen met een beperking? Dat leggen we graag uit.

Wat is een beperking, in relatie tot de werkvloer?

Een beperking is een fysieke, mentale, motorische of cognitieve belemmering die invloed kan hebben op iemands mogelijkheden om bepaalde taken uit te voeren. Dit kan variëren van een mobiliteitsbeperking of slechthorendheid tot neurodivergentie, zoals ADHD of autisme. Op de werkvloer betekent dit niet dat iemand minder kan presteren, maar wel dat er soms aanpassingen nodig zijn om een inclusieve en toegankelijke werkomgeving te creëren. Denk aan flexibele werktijden, aangepaste werkplekken of extra ondersteuning. Het draait om het erkennen en aanpassen van ontoegankelijke werksituaties en het bieden van gelijke kansen voor iedereen. 

drie collega's aan het werk bij een bureau waarop twee computers staan en een van de collega's aan tafel zit in een rolstoel en bedient een ipad

De uitdagingen van een beperking binnen organisaties

Door de verschillende beperkingen in kaart te brengen, kunnen we beter begrijpen welke uitdagingen en situaties daarbij komen kijken. Welke situaties zijn ontoegankelijk voor iemand met een beperking? Het kan gaan om digitale toegankelijkheid of ook de fysieke toegankelijkheid.

Een gebruiksvriendelijke omgeving voor werknemers en klanten mag niet ontbreken. Hoe zorg je ervoor dat mensen met een beperking gefaciliteerd worden om hetzelfde te functioneren en je diensten of producten op eenzelfde manier te vinden, te begrijpen en te gebruiken als iemand zonder een beperking?

Visuele beperking

Bij een visuele beperking is het zicht of zien beperkt. Voorbeelden hiervan zijn slechtziendheid, kleurenblind of blindheid. Dit brengt zowel in de digitale als fysieke wereld uitdagingen met zich mee, waardoor er verschillende punten moeten worden aangepast om inclusie te kunnen garanderen. 

Zo is het belangrijk dat de website, eventuele webshop en het (digitale) leesmateriaal geschikt is voor mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld door audiodescriptie (een voorgelezen versie van de inhoud) aan te bieden. Maar ook de werkplek, de softwarepakketten en bedrijfspanden onder andere dienen bedienbaar, bruikbaar en bereikbaar te zijn voor mensen met een visuele beperking.

Fysieke beperking

Een fysieke beperking is lang niet altijd een zichtbare beperking, denk bijvoorbeeld aan reuma of fibromyalgie. Ook kan een fysieke beperking tijdelijk zijn, zoals in het geval van een gebroken been of arm. Het is des te belangrijker dat er voor mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking ook wordt bedacht, hoe zij hun weg goed kunnen begaan binnen een organisatie. Voor mensen met een fysieke beperking moeten het bedrijfspand, winkelpand en de werkplek goed toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor de online omgeving, zoals de website, zodat een werknemer goed in staat is om te navigeren door de website en documenten,

Motorische beperking

Mensen met motorische beperkingen kunnen uitdagingen ervaren bij het gebruik van fysieke en digitale omgevingen. Denk aan trappen zonder alternatieve toegang, onhandige deurklinken of websites die moeilijk te navigeren zijn zonder muis. Toegankelijke oplossingen, zoals automatische deuren, verstelbare werkplekken en compatibiliteit met spraak- of toetsenbordbediening, maken een wereld van verschil. Door deze aanpassingen te integreren, zorg je ervoor dat iedereen gelijkwaardig kan functioneren en deelnemen.

Spraakbeperking

Een spraakbeperking maakt het lastig om jezelf verstaanbaar te maken. Dit kan zijn door een verminderde duidelijkheid van de stem of het stemgeluid. Een verkoudheid of een schorre stem is een voorbeeld van een tijdelijke spraakbeperking, waardoor je slechter te verstaan bent.

Ook in deze gevallen is het fijn als mensen jouw organisatie kunnen bereiken, via een andere contactmogelijkheid dan enkel telefonisch. Of, wanneer er diensten zijn die spraakbesturing vereisen, ook dan moet er een andere mogelijkheid ter beschikking worden gesteld.

Auditieve beperking

Een auditieve beperking is een beperking aan het gehoor, bijvoorbeeld door slechthorendheid of doofheid. Voor mensen met een auditieve beperking zijn transcripten en ondertitels van audio-content, gebarentaal en de mogelijkheden om het geluid in te stellen onmisbaar. Voor mensen die slechthorend zijn, is bijvoorbeeld een rustige omgeving een van de oplossingen om een gesprek beter te kunnen volgen. 

Cognitieve of neurologische beperking

Cognitieve en neurologische beperkingen hebben te maken met het zenuwstelsel en de hersenen. Deze hebben vaak invloed op meerdere lichamelijke en mentale vlakken, zoals spraak, gehoor, zicht, beweging en begrip. Hieronder vallen onder andere beperkingen als ADHD en autism spectrum disorder (ASD). 

Om de inclusiviteit binnen een organisatie te verbeteren, voor zowel medewerkers als klanten en bezoekers, kun je het beste kijken naar waar deze mensen baat bij hebben. Ze houden veelal van een helder gestructureerde inhoud met veel duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ze maken hierbij soms gebruik van hulpmiddelen, zoals een screenreader of ondertiteling, die voor andere mensen met een beperking ook van pas komen. 

Hoe kun je diversiteit en inclusie bevorderen?

Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor inclusie. Wil je met toegankelijkheid aan de slag zodat je inclusief bent voor iedereen? Daar kan Accessibility je bij helpen. Wij hebben verschillende manieren waarop wij jou kunnen helpen bij het realiseren van een toegankelijke werkomgeving die inclusiever is voor iedereen. 

Toegankelijkheid van de website en app

Wist je dat het wettelijk verplicht is dat websites en andere digitale applicaties toegankelijk zijn voor iedereen? Bovendien helpt het om je website en app beter gevonden te laten worden door zoekmachines. Daarbij betekent een toegankelijke website of app dat die applicatie gebruiksvriendelijker, begrijpelijk en bruikbaar is voor iedereen, ook mensen zonder beperking.. Zeker wanneer je de inclusiviteit binnen jouw bedrijf wilt verbeteren, is het op orde brengen van de toegankelijkheid een randvoorwaarde en dus een goed startpunt. 

Een website is vaak de eerste plek waar mensen met de organisatie in aanraking komen. Ervoor zorgen dat een website goed toegankelijk is voor iedereen, brengt daarom vele voordelen met zich mee. Wij kunnen je helpen met het onderzoeken en beter toegankelijk maken van je website of app(s). Bijvoorbeeld met behulp van een audit voor jouw website, waarbij we aan de hand van de WCAG richtlijnen jouw website of app testen.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of het maken van een afspraak. 

Toegankelijkheid van jouw locatie

De locatie is het visitekaartje van jouw bedrijf. Wanneer een winkel, kantoorpand, restaurant of een andere bedrijfslocatie of faciliteit goed bereikbaar en toegankelijk is, draagt dit positief bij aan de klantbeleving. Daarnaast is het niet alleen van belang voor je klanten, maar net zo goed voor medewerkers. 

Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar heb je wel eens goed gekeken of jouw bedrijfspand begaanbaar is voor iemand in een rolstoel of voor iemand met slechtziendheid? Kleine aanpassingen kunnen al heel veel doen. Daarom kijken we graag met je mee welke aanpassingen jij kunt doorvoeren voor een betere toegankelijkheid, wat een randvoorwaarde is voor inclusie. 

Benieuwd hoe de toegankelijkheid van jouw bedrijf ervoor staat? Neem contact met ons op en wij helpen je met een locatieonderzoek of gebruikersonderzoek op locatie te bekijken wat de nodige aanpassingen zijn voor jouw locatie.

Gebruiksvriendelijkheid van jouw product of dienst

Een toegankelijke website, app of locatie is begrijpelijk, gebruiksvriendelijke en bruikbaar voor iedereen, ook voor mensen zonder beperking. Mensen met verschillende leeftijden, net als mensen met een beperking, gebruiken een product of dienst allemaal op een andere manier. 

Wanneer je product of dienst toegankelijk is voor een grotere groep mensen, vergroot je het bereik en de klanttevredenheid. Je kunt de gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijkheid en bruikbaarheid van jouw product of dienst door ons laten testen aan de hand van een gebruikersonderzoek. Waarbij zorgvuldig geselecteerde ervaringsdeskundigen jouw product of dienst uitproberen en wij vervolgens hiervan de resultaten met jou kunnen delen, inclusief een verbeterplan.

Een ervaringsdeskundige met koptelefoon en mobiele telefoon in zijn hand zit op de bank

Accessibility Academie: trainingen, e-learnings en webinars

Meer kennis is belangrijk voor meer bewustwording rondom het onderwerp diversiteit en inclusie. Op die manier kun je niet alleen zelf meer te weten komen over het onderwerp, maar ook je collega’s en medewerkers erbij betrekken en eventuele aanpassingen aan de toegankelijkheid gemakkelijker zelf doorvoeren. Er zijn verschillende (online) trainingen, workshops en webinars voor toegankelijkheid via ons verkrijgbaar. We hebben een Accessibility Academie die open en incompany trainingen aanbiedt.

Vind je het lastig om een training, e-learning, workshop of webinar te kiezen dat bij jouw bedrijf past? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies

Advies of begeleiding op maat

Vind je het lastig waar je moet beginnen? Soms is het prettig om een expert mee te laten kijken om meer inzicht te krijgen in de digitale, fysieke en sociale toegankelijkheid van jouw organisatie of de producten en diensten daarvan. Als wij bij Accessibility een onderzoek of scan uitvoeren dan doen we dit aan de hand van een nulmeting, waarbij we met een scan de huidige situatie in kaart brengen. Je krijgt hierdoor inzicht in de verbeterpunten op basis van de wet- en regelgeving.

Het in kaart brengen van de huidige situatie is één, maar hoe ga je de toegankelijkheid vervolgens verbeteren? Precies daarom kijken we aan de hand van deze scan samen wat een goed plan van aanpak is om de situatie te verbeteren. Op die manier begin je met de meest belangrijke aanpassingen om je bedrijf een stuk toegankelijker te maken.

Wil je nog een stap verder gaan om jouw bedrijf toegankelijk te maken? Dan kun je jouw medewerkers ondersteunen met begeleiding op maat van onze technische experts. Deze ondersteunen verschillende medewerkers, bijvoorbeeld UX’ers, website designers, developers, projectleiders en aannemers, door het delen van hun kennis en ervaring. Ze leren jouw collega’s ook hoe je toegankelijkheid moet toepassen. Inzicht is goed, kennis hebben ook maar het is ook belangrijk om toegankelijkheid zelf te leren toepassen.

Waarom zijn diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk?

Hoe meer organisaties hun werkplekken, producten en diensten toegankelijk maken, hoe beter iedereen kan meedoen. Dit geldt ook voor mensen met een beperking. Maar diversiteit en inclusie gaan verder dan toegankelijkheid: ze dragen bij aan een prettige en toekomstbestendige werkomgeving. Hieronder bespreken we vier belangrijke voordelen:

  1. Een prettige en toegankelijke werkomgeving

    Een werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn, vergroot het werkplezier en kan bijdragen aan een lagere uitstroom van personeel.

     

  2. Toegankelijkheid en klantbereik

    Een bedrijf dat toegankelijk is voor medewerkers met verschillende behoeften, draagt bij aan een inclusieve samenleving. Als ook producten en diensten toegankelijk zijn dan bedient dat bedrijf vaak ook een breder scala aan klanten. Door rekening te houden met digitale en fysieke toegankelijkheid vergroot je de groep mensen die gebruik kan maken van je producten of diensten. Bedrijven hebben binnen hun doelgroepen een diversiteit aan gebruikers. Allemaal met hun eigen wensen en behoeften. Als een bedrijf toegankelijk is – in haar gebouw, bedrijfsprocessen en -software, maar ook in haar producten en diensten – dan bedient ze haar diverse en grote groep werknemers, klanten en bezoekers.

     

  3. Meer perspectieven, meer innovatie

    Teams met een diverse samenstelling brengen verschillende denkwijzen en ervaringen samen. Dit stimuleert creativiteit en innovatie, omdat vraagstukken van meerdere kanten worden bekeken. In een inclusieve werkomgeving is er bovendien meer aandacht voor toegankelijkheidsoplossingen, wat zowel medewerkers als klanten ten goede komt.

     

  4. Een positieve maatschappelijke bijdrage

    Een inclusieve werkvloer draagt bij aan een samenleving waarin iedereen een eerlijke kans krijgt. Door een werkomgeving te creëren waarin ook mensen met een beperking welkom zijn en kunnen bijdragen, neem je als organisatie maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is niet alleen waardevol voor de medewerkers zelf, maar ook voor het imago en de impact van je bedrijf.

drie volledige knoppen van een toetsenbord in beeld die blauw van kleur zijn en ieder een icoon tonen voor een rolstoel, gehoorbeperking en visueel beperking.

Accessibility helpt jouw organisatie op weg

Accessibility is al sinds 2001 bezig om het digitale landschap toegankelijker te maken. Destijds voornamelijk voor mensen met een visuele beperking en enkel digitaal, maar sinds 2020 focussen we ons op fysiek, sociaal en digitaal vlak voor alle mensen met een permanente of tijdelijke beperking. Met de missie om te werken aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meedoen en volledig tot zijn recht komt. Gelukkig doen steeds meer organisaties met ons mee, jij ook?

Van het toegankelijk maken van een museum met een voelmaquette tot software ontwikkelen voor toegankelijk onderwijs. Het vergroten van de toegankelijkheid binnen verschillende sectoren verschilt enorm en dat begrijpen wij uiteraard als de beste. Daarom kijken wij graag met je mee hoe we jouw organisatie kunnen helpen om toegankelijker te worden, om daarmee de mate van inclusie binnen jouw organisatie te verhogen. Uiteraard doen we dit alles aan de hand van jouw bedrijfsdoelen en budget, zodat het volledig aansluit bij jouw organisatie en haar medewerkers. 

Met behulp van een adviesgesprek kunnen we bepalen hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen. We hebben ervaring in verschillende sectoren, waaronder overhedenrecreatie, toerisme en cultuur, en het bedrijfsleven. Misschien is het handig om een nulpunt te bepalen met een technische scan of een locatieonderzoek, maar misschien heb je zelf al een idee wat je binnen jouw bedrijf wilt verbeteren. Of het nu gaat om het aanpassen van de website voor een toegankelijke user experience, of het verbeteren van de navigatie door een gebouw, wij helpen je graag. 

Je kunt contact met ons opnemen per telefoon via +31 30 239 82 70 of per e-mail info@accessibility.nl. We helpen je met onze expertise graag verder om de toegankelijkheid binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.