Haptisch Ontwerpen: hoe maak je 2,5D en 3D-modellen voor blinde leerlingen?
Het handboek is geschreven voor docenten in basis- en voortgezet, speciaal en regulier onderwijs, die haptische modellen willen inzetten in de les. Natuurlijk wil de ene docent dieper in de materie duiken dan de andere. Daarom helpt dit handboek je op weg als je gewoon meer wilt weten maar ook als je zelf tactiele tekeningen of 3D-geprinte modellen wilt gaan maken. Welke keuze je ook maakt, met de stap-voor-stap aanpak, de richtlijnen en de praktische tips kun je zelf aan de slag om de beste oplossing te vinden voor jouw klas, jouw vak en jouw leerlingen.
Stap voor stap
Dit handboek is zo opgezet dat je als docent snel aan de slag kunt met het maken van haptische leermiddelen voor je blinde leerlingen. Hoofdstuk 1 geeft alle benodigde achtergrondinformatie. Met hoofdstuk 2 tot en met 7 kun je zelf praktisch aan de slag. Het boek heeft een beslisboom om je stap-voor-stap door het proces te leiden. Er staan ook tips in voor docenten die maar weinig tijd hebben of snel even iets nodig hebben voor een leerling. Je kunt het boek hieronder downloaden als pdf (3,8Mb).
Download het Handboek Haptisch Ontwerpen
Achtergronden
De inhoud van dit handboek is gebaseerd op nationaal en internationaal onderzoek. Omwille van de leesbaarheid en de praktische bruikbaarheid van het boek zijn er geen aparte bronverwijzingen opgenomen. Een lijst van gebruikte bronnen vind je achterin. In dit boek zijn ook de uitkomsten van het project Haptisch Handboek meegenomen (uitgevoerd door Stichting Accessibility). Dat laatste project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bartiméus Fonds. Meer informatie: www.bartimeusfonds.nl.
Korte inhoudsopgave
Voorwoord
Hoofdstuk 1. Start
Hoofdstuk 2. Verzamel informatie voor je model
Hoofdstuk 3. Kies het type model (2,5D of 3D)
Hoofdstuk 4. 2,5D-modellen
Hoofdstuk 5. 3D-modellen, richtlijnen en bestaand ontwerp
Hoofdstuk 6. 3D-modellen, maak ze zelf
Hoofdstuk 7. Printen maar!
Hoofdstuk 8. Voeg audio en interactie aan je model toe
Bijlage 1. Aanvullende richtlijnen voor tactiele kaarten en plattegronden
Bijlage 2. Problemen bij het printen oplossen
Bronnen
Dankwoord
Extra’s
Extra informatie kun je vinden via deze pagina. We proberen de formulieren, richtlijnen en nuttige websites daar up-to-date te houden. Laat gerust weten als we iets zijn vergeten, dan voegen we dat alsnog toe.
Korte terminologie
2,5D is als koepelbegrip gebruikt voor voelbare tekeningen, reliëftekeningen en tactiele tekening. Voor 2,5D kun je meerdere technieken gebruiken zoals zwelpapier, thermoform, enzovoorts. Soms is er 1 niveau reliëf, maar bijvoorbeeld thermoform tekeningen kunnen tot wel 25 cm reliëf hebben. Alle 2,5D-modellen hebben een basis-/bodemplaat. 3D-modellen hebben dat meestal niet. Meer over de terminologie kun je vinden op pagina 11 in het boek.
Voorpagina afbeelding gemaakt door Olga_spb - www.freepik.com
Contact
Meer weten over ontwerpen voor blinden en slechtzienden?