UX-designer? Jij hebt een belangrijke rol in het toegankelijkheidsproces

Kennis
Een man schrijft op een whiteboard en houdt in zijn andere hand een mobiel vast die hij gebruikt als bron voor wat hij opschrijft.

Als user experience designer sta je in dienst van de toekomstige gebruiker van de website of webapplicatie die je schrijft. Hoe wil je dat die gebruiker gaat interacteren? En op welke manier is een gebruiker met een functiebeperking in staat óm te interacteren? In dit stadium is het ontzettend belangrijk dat jij als UX-er het onderwerp Toegankelijkheid al meeneemt in je ontwerp. Sterker nog: als jij het nu niet doet, wie dan wel? 

Als UX-er zorg je ervoor dat je een visueel beeld geeft van een website die je ontwerpt. Logisch, want waarschijnlijk werk je samen in een team van mensen die prima kunnen zien. Voor jouw (ziende) Front End Specialist is een visueel beeld dus voldoende. Maar heb je er al aan gedacht dat er straks ook gebruikers zullen zijn die jouw website gaan bezoeken, en die niet weten hoe ze hiermee moeten interacteren? Omdat ze bijvoorbeeld een visuele beperking hebben?

Moet je als UX-er extra informatie geven?

Nee, als UX-er hoef je geen extra informatie te bieden. En als je samenwerkt met een Front End Specialist die goed is ingevoerd in de richtlijnen rondom toegankelijkheid zal deze ervoor zorgen dat er extra beschrijvingen in de website worden toegevoegd. Bijvoorbeeld dat een header ook wordt geschreven en voorgelezen als een H1 of H2. Maar wat nou als die kennis bij de Frontender niet in huis is? 

Dus: goed communiceren met elkaar als ontwikkelteam

Als UX-er is het belangrijk dat je goed communiceert met je teamleden over toegankelijkheid en wat dat betekent bij het ontwikkelen van een website. Idealiter vraagt een Frontender aan jou waar je de toetsenbordfocus had bedacht in het ontwerp. Maar de kans is groot dat dat niet gevraagd wordt, omdat mensen niet weten dat dit belangrijk is. Zonde van ieders energie en tijd als de website na oplevering niet toegankelijk blijkt te zijn. Dit betekent wel dat jij als UX-er veel moet weten van waar mensen met een beperking tegenaanlopen als ze een website gebruiken. 

Volg een training, gebruik checklists en bezoek het NCDT

Ben je als UX-er nog onvoldoende op de hoogte van toegankelijkheid? Stichting Accessibility biedt met regelmaat trainingen aan die speciaal bedoeld zijn voor UX-ers. Bekijk de trainingsagenda die we hieronder delen. Daarnaast zijn er handige checklists beschikbaar die je kunt gebruiken en natuurlijk ben je ook welkom op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) dat jaarlijks gehouden wordt in oktober.

Tags

  • congres
  • Digitale toegankelijkheid
  • NCDT
  • software ontwikkeling
  • training
  • UX
  • website

Contact

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Brian Bors

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.