Hoe wij helpen - Gebruikersonderzoek

Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. In onze audits of quickscan kijken we specifiek naar hoe goed een website, app, gebouw of expositie gebruikt kan worden door mensen met een beperking. Maar om er achter te komen hoe toegankelijk en gebruikersvriendelijk je product, gebouw of dienst nu écht is, is het doen van gebruikersonderzoek noodzakelijk.

Gebruikers centraal

Als UX designers, architecten of ontwerpers stellen wij steeds vaker de gebruiker centraal bij het ontwerpen van een website, gebouw, product of dienst. Zij zijn immers degenen die uiteindelijk datgene wat je maakt gaan gebruiken. Wil jij op een inclusieve manier ontwerpen? Dan is het belangrijk dat je een breed scala aan gebruikers zo vroeg mogelijk en gedurende de hele ontwikkeling betrekt. Door te weten wat zij belangrijk vinden, wat zij nodig hebben en welke drempels zij ervaren kun je deze aspecten direct aanpakken. 

Nieuwsgierig naar wat ervaringsdeskundigen kunnen toevoegen aan jouw onderzoek naar de toegankelijkheid van een website, locatie of faciliteit? Bekijk de video waarin ervaringsdeskundigen aan het woord zijn.  

De voordelen

  • Meer bewustwording in de organisatie voor toegankelijkheid en inclusief ontwerp
  • Direct inzicht in waarom het toepassen van de (WCAG-)richtlijnen zo belangrijk is
  • Jouw organisatie zet hiermee net een stap meer op het gebied van inclusie
  • Aansluiting bij de personen die de omgeving, product of dienst (gaan) gebruiken
  • Garanderen van gebruiksvriendelijkheid naast toegankelijkheid

Gebruikersonderzoek met je organisatie

Beschikt je organisatie over een UX-lab en voeren jullie zelf UX-onderzoek uit? Stichting Accessibility kan je ondersteunen met onze grote, groeiende database met gebruikers met een beperking. Samen met jullie onderzoeksteam, user researchers of user experience designers, zetten we een gedegen onderzoek op naar de prestaties van jullie (te ontwikkelen) website of app. Ondersteund door een technisch adviseur tijdens het onderzoek weet je na afloop precies wat je moet doen om je site te verbeteren.

Gebruikersonderzoek op onze locatie

Het is ook mogelijk het gebruikersonderzoek volledig door Stichting Accessibility te laten uitvoeren. Onze onderzoekers organiseren dan in opdracht een testdag op onze locatie, waarbij we gebruikers uitnodigen om jullie website of app te testen. Vanuit een andere ruimte, of online, kun je als opdrachtgever de testregistraties volgen. De resultaten bespreken we tussentijds. Daarna kan het ontwikkelteam direct, aan de hand van de eindrapportage, aan de slag om de gebruikerservaring en toegankelijkheid te verbeteren.

Gebruikersonderzoek van een fysieke omgeving of product

Naast digitale toegankelijkheid is Accessibility ook zeer actief op het gebied van fysieke en sociale toegankelijkheid. Ook hierin speelt gebruikersonderzoek een grote rol. Wil je meer bijvoorbeeld meer inzicht in hoe jouw gebouw of expositie ervaren wordt door mensen met een beperking? Of ben je benieuwd waar de behoefte ligt voor een nieuw te ontwikkelen product? Ook hier kunnen wij jouw organisatie mee helpen. Na een gezamenlijke afstemming van de doelgroep, onderzoeksvraag en onderzoeksmethode richten we een onderzoek in met de gebruikers. Denk hierbij aan een bezoek van mystery guests tot focusgroep. In een rapportage worden de uitkomsten vastgelegd, waarna jullie weer verder kunnen met het toegankelijk(er), gebruiksvriendelijker en daarmee inclusiever maken van het product en/of de omgeving.

Contact

Portret Veron Wormeester

Wil je de mogelijkheden bespreken van een gebruikersonderzoek?

Veron Wormeester

Status message

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.